2017. január 30., hétfő

Mit olvassunk, vagy éppen mit NE olvassunk várandósság alatt.

Kezdeném is rögtön azzal, hogy ez a bejegyzés csak és kizárólag a saját véleményemet tartalmazza, természetesen lehet másképpen is csinálni, mindenki döntsön saját belátása szerint. 

Repüljünk is vissza úgy 13 évet az időben, amikor már a neten is igen sok a terhességgel, babavárással kapcsolatos tartalmat meg lehetett találni, mint első gyermekét váró kismama alaposan át is tanulmányoztam a tartalmakat. Nem csak egyszerűen áttanulmányoztam, hanem, szinte végzett nőgyógyászként/szülészként mentem az első szülésemre. Ma már megkérdezem magamtól vajon minek is akartam tudni milyen vágást fog csinálni az orvos és miért is kínáltam fel neki szülés során a lehetőséget (az egyetemen biztos megtanulta), de szülés közben jött a sok-sok olyan információ elő, amire valójában a világon nem volt szükségem és csak elvonták a figyelmemet.

Akkor követtem el az első hibát, történetesen, hogy hittem az általam összeolvasottaknak! 
Azóta levontam a következtetést, azaz Nem! szabad a neten téblábolva mindenféle a terhességgel és szüléssel kapcsolatos tartalmat elolvasni. 

10+1 pont amiért ne a net legyen a szakirodalmad és a legjobb barátod a várandósságod alatt

1. Felesleges információk hada (nincs szűrés)

2. A fele sem igaz, legfőképpen, akkor és amennyiben mindent magunkra vonatkoztatunk (már pedig minden tünetet észlelni fogunk magunkon, ebben biztosak lehettek)

3. A sok, számunkra hasznosíthatatlan információ felesleges idegeskedést és orvoslátogatást szül. Ergo előbb-utóbb az orvosunk és családunk agyára fogunk menni

4. A szülés mindenkinél más és más, szinte már egy horrorfilmmel felérő rémképzettel mentem szülni, szívás!

5. Teljesen más élmény volt az egész, mint amit vártam, az általam olvasott netes "szakirodalom" és fórumok hozzászólásai alapján, amik még csak köszönő viszonyban sem voltak a valósággal

6. Rengeteg időt és energiát elpazaroltam a tartalmak átböngészésével,  ezáltal elvettem az időt a fontosabb dolgoktól.

7. Te magad sem tudod kiszűrni, mi az ami valóban hasznos és fontos és mi az ami haszontalan információ, netfüggőség lesz a vége

8. Folytonos összehasonlításra ösztönzött mások tapasztalataival (az egyik lehető legrosszabb, amit tehetsz az összehasonlítgatás, később a gyereknél is alkalmazni fogod és paramama leszel)

9. A feltett információkat a magazinokkal/könyvekkel ellentétben nem nézi át szakember, szerkesztő, ergo sok a rossz és téves tájékoztatás. Tisztelet az 1-2 kivételnek, tudományos oldalnak, de én ezeket is fenntartással kezelem. Jobban szeretem az offline orvoslást.

10. Néha még a rokonok is feleslegesen riogatnak, ettől idegenek sem riadnak vissza, főleg a neten. Vigyázz, hogy nehogy a rosszindulat áldozatává válj, ami megnehezíti számodra ezt a gyönyörű időszakot. 

10+1. A valóságot magadnak kell megtapasztalni, mert még sehol sem láttam tényszerűen, őszintén leírva azokat a tényleges kellemetlenségeket, amelyekkel szülés után, vagy alatt szembe fogsz nézni. 

Mint, fent is írtam ez kizárólag a saját tapasztalataimon alapuló véleményem, amit nem muszáj megfogadni, de magamat most számos kellemetlenségtől megkímélem azáltal, hogy letiltottam magamat a netes várandós témákról és fórumokról.

Egyértelműen nem a netről fogok szülni menni.

Képtalálat a következőre: „pregnant read book picture”


Szeretném megmutatni azokat a köteteket, amelyeket elegendőnek ítélek meg a 9 hónap során, mint szakirodalom, ismeretterjesztés.



Minden terhesség más, mint a többi, és alig foglalható szabályokba, hogy mi vár a várandósra. Annyi biztos: lelkiismeretes terhesgondozással, egészséges étkezési szokások, életmód kialakításával jelentősen befolyásolhatja mindazt, ami a terhesség és a szülés során történik. A mai anyáknak sokkal jobbak az esélyeik rá, hogy egészséges gyermeket szülnek, mint a történelem során valaha is. Reméljük, hogy ez a könyv minden kérdésére választ ad, oldja a szorongásokat, hozzásegít ki-ki nyugodtabb éjszakai álmához. Aki tudja, mire várhat, azt kevesebb csalódás és több öröm fogja érni. Amikor e könyvet írtuk, arra törekedtünk, hogy egyetlen kérdést se hagyjunk megválaszolatlanul. Nemcsak saját személyes tapasztalatainkra támaszkodtunk, hanem a több száz, gyermeket váró szülőére is, akikkel kapcsolatba kerültünk és akiket megkérdeztünk.


Amit a terhességről tudni akartál, alapos, hasznos és nagyon kimerítő kézikönyv a bizonyos 9 hónapról, csak ajánlani tudom.

Vajon nem lenne csodás a saját szemünkkel látni, hogy gyermekünk miként fejlődik a pocakunkban, és mivel foglalatoskodik, miközben ügyes-bajos dolgainkat intézzük? Igencsak meglepődnénk, mire képes egy ilyen csöppnyi lény. A Terhesség napról napra című könyv láthatóvá teszi a magzat mindennapjait, így a babánk a szemünk láttára fejlődik és gyarapodik. Az egyedülálló 3D ultrahangfelvételek mellett a terhesség minden napjára jut egy-egy jó tanács, amelyeket megfogadva egészségesen és derűsen nézhetünk a gyermekáldás elé.


Nagyon hasznos kis kötet, kellemes kézbe venni.


Suttogónak ​eredetileg azt nevezték, aki különleges képessége folytán pusztán türelemmel és halk szavakkal lecsillapít egy megvadult lovat. Tracy Hoggnak ilyen rendkívüli tehetsége van a síró kisbaba megnyugtatásához, ezért hívják őt is suttogónak a hálás szülők. Az Amerikában hihetetlenül népszerű szerző könyvéből Ön is mindent megtudhat, amit egy csecsemő gondozásáról és neveléséről tudnia kell. Legjobb, ha először a várandóssága alatt olvassa el, hogy megismerkedhessen Tracy alapelveivel, melyek a leghatékonyabb hagyományos és modern nevelési módszereket ötvözik, és ha ezekre támaszkodik, voltaképpen bármilyen problémát orvosolhat majd. Ha a baba megszületett, már tudni fogja, mitől eszik és alszik jól, miért sír, mitől nyugszik meg, milyen „szórakozásra” vágyik, és hogyan lehet elejét venni annak, hogy az egész családot az uralma alá hajtó kis zsarnok váljék belőle. Sok más mellett azt is tudni fogja, hogyan szoptassa és/vagy tápszerezze, fürdesse és masszírozza, mikor és mivel kezdje meg a szilárd étel bevezetését; és nem utolsósorban: hogyan birkózzon meg a gyermekágyi depresszióval, miként szervezze meg az életét és törődjön önmagával. Külön erénye a könyvnek, hogy kitér az iker- és koraszülésből, valamint az örökbefogadásból adódó kérdésekre is, érdekessége pedig a baba- és az önismereti teszt, amelyek sokkal több tanulsággal szolgálnak, mint gondolnánk!


Tracy Hogg könyvével kezdhetünk is felkészülni a gyereknevelésre, itt sem kőbe vésett szabályként kell felfogni a leírtakat, de nagyon jó kiindulási alapot képez a kötet és a 9 hónap alatt lesz is időnk átolvasgatni.



Az első olyan babakönyv, amely ábrákkal mutatja be az édesanyáknak, hogyan kell ellátni, ápolni, gondozni gyermeküket. Minden tudnivaló egy kötetben – a terhesség kezdetétől a gyermek egészséges fejlődésének 3 éves szakaszáig. Áttekinthető tagolása biztosítja a gyors, könnyű tájékozódást. Ésszerű, lényegre törő megoldásokat kínál minden lehetséges problémára. Nélkülözhetetlen kézikönyv minden kismama és leendő szülő számára.


Szintén a leendő anyukáknak segít átvészelni a kezdeti időszakot, szintén nagyon hasznos olvasmány lehet már a terhesség alatt, bár kicsit aktualizálhatnák a tartalmat, de ettől függetlenül hasznos tudott maradni.




A fentieken kívül biztos vagyok benne, hogy még számos hasznos és kiváló könyv van a piacon, mely átfogó képet ad a témában, azonban számomra ennyi irodalom is elegendő. A tapasztalat mindennél többet ér, bár tudom, hogy ezt az első baba érkezése előtt még mindig picit nehéz elhinni, annak tükrében, hogy már a terhesség alatt is számos olyan tüntet tapasztalhatunk magunkon, amit nem tudunk hova tenni. Véleményem szerint egy orvos, akiben megbízunk a való világban mindennél többet ér és inkább hagyjuk a netes orvoslást.

Kellemes olvasgatást és babavárást!


0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon