Ugrás a fő tartalomra

Benedek Elek: Szélike királykisasszony - Gyermekirodalom

„Volt ​​Tündérország királyának egy gyönyörűséges szép leánya, akinél szebbet a világ nem látott, s aki olyan sebesen tudott szaladni, mint a szél. Nem is volt más az ő neve: Szélike királykisasszony.
Egyszer kihirdetteti a király az országban, még azon is túl, hogy annak adja leányát, aki a futásban elhagyja: de úgy próbáljon szerencsét akárki, hogy ha leányát el nem tudja hagyni, karóba kerül a feje.
Hiszen próbáltak szerencsét királyfik, hercegek, grófok, bárók s válogatott cigánylegények, de karóba is került a feje valamennyinek…"
A mese további részéből megtudhatjuk, hogy János királyúrfi hetedhét országon át vándorol azért, hogy megkaphassa Szélike királykisasszony kezét. Útja során öt barátra tesz szert, akik különleges képességekkel rendelkeznek, melyekre szükségük is lesz a feladat megoldásához, Szélike legyőzéséhez.
„A nagy mesemondó”, Benedek Elek generációkon át öröklődő meséiből készült válogatás összesen harminchat mesét tartalmaz, mely híven tükrözi a nép ügyességét, jó kedélyét, s mindezt Benedek Elek a maga eleven és tréfás elbeszélő modorában közvetíti a gyermekolvasók számára.

Mindig elgondolkodom azon, hogy miért is nem veszek többször kézbe gyermekirodalmat, írom ezt annak ellenére, hogy a kisfiammal rendszeresen olvasok mesekönyveket és ifjúsági regényeket. Mégis elég sokszor érzem azt, hogy lehetne ez a mennyiség még több és több, hiszen szebbnél szebb meséket lehet felfedezni és átélni. Sokat oly jól ismerünk gyermekkorunkból, szinte ismerősként köszönnek vissza a mese szereplői a lapokról, de még többször találkozunk számunkra új kalandokkal. Csodás átélni ezeket a találkozásokat, ezért is vallom azt, hogy a felnőtteknek is kellene mesét olvasniuk, ha nem másért csak az élményért, hogy újra gyerekek lehetnek, még ha csak rövid időre is, hiszen a mesék egy remek tulajdonsága, hogy bárkiből gyermeket varázsolnak.

Mindig is úgy gondoltam, hogy Benedek Elek a mesélők egyik legnagyobbika, és neki is nagymértékben köszönhetjük, hogy a csodás magyar népmesék ilyen szép számban képviselhetnek értéket napjainkban is. 

Mint már írtam is úgy gondolom, hogy a mese nem kizárólag a gyermekeknek érték, hanem a felnőtteknek is, a gyermekkel együtt olvasva pedig maga a megélt csoda. 

Nálunk sokszor úgy zajlik az esti meseolvasás, hogy a rövidebb meséket a kisfiam olvassa fel, a hosszabbakat pedig elalvás előtt én olvasom fel. Ilyenkor mindketten el tudunk merülni a varázslatos mesevilágban és az együtt töltött idő - bár giccsesen hangzik- felbecsülhetetlen és emellett igazán hasznos a gyermekek későbbi fejlődésére nézve is. A mesélést nem lehet elég korán elkezdeni. 

Ez a kis kötet remek alkalmat nyújt a közös olvasásokhoz, hiszen hosszabb és rövidebb mesék egyaránt megtalálhatóak benne, szám szerint 42 mesét olvashatunk, köztük a címadó Szélike királykisasszony történetét, vagy éppen A csillagszemű juhászt, a Házasodik a darut és még hosszan sorolhatnám a híres és gyermekkorunkból oly jól ismert örök klasszikusokat. Nem kell minden mesét túlgondolni, egyszerűen elég csak élvezni és megélni, ez a kötet erre is remek lehetőséget nyújt a változatos meséivel. Mi nagyon szerettük estéről estére elővenni ezt a gyűjteményt és elmerülni a megjelenő mesevilágban. 


Az aranyvessző című mese kedves nyitó mondatai: 
Hamar ide, gyerekek, telepedjetek le köröttem: ki a padra, ki a pad alá, ki ahol helyet talál; aki nem talál álljon, ha nem áll szaladjon, de úgy, hogy mégis itt maradjon. Így, most fül legyen minden gyerek, hadd mesélek az aranyvesszőről. 

Bátran ajánlom mindenkinek ezt a remek kis gyűjteményt!

kép forrása: http://www.helikon.hu/szerzok/Benedek-Elek/27/

Benedek Elek 1859.09.30. napon született. Bölcsésztanulmányokat folytatott, már diákkorában néprajzi gyűjtőútra ment. Később újságíró, szerkesztő, majd  a nagyajtai kerület országgyűlési képviselője lett. Képviselőházi beszédeiben nagy hangsúlyt fektetett az ifjúsági irodalomra és a népköltészetre is. 
Részt vett az Én Újságom, a Jó Pajtás című gyermeklapok szerkesztésében is. Emellett ifjúsági könyvsorozatot is szerkesztett. 
Benedek Elek neve összeforrt a legszebb mese-átdolgozásokat tartalmazó Ezüst Mesekönyvvel és Arany Mesekönyvvel, mely kötetek által ismerhettük meg az Ezeregyéjszaka, valamint Grimm fivérek meséinek átdolgozását. 
Méltán nevezhetjük Benedek Eleket a magyar gyermekirodalom atyjának. 

A könyvért szeretnék köszönetet mondani a Kiskapu Kiadónak

Ha kedvet kaptatok az olvasáshoz a webshopban megrendelhetitek a kötetet, ráadásul most akciós a gyűjtemény.Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…