2022. november 26., szombat

Meik Wiking, A hygge otthon

Fülszöveg: Az otthon a kapcsolódás és a nevetés helye. Az a hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, támogatásra és megértésre lelünk, és teljesen önmagunk lehetünk.

Meik Wiking legújabb kötetében elénk tárja, hogyan hat otthonunk kialakítása jóllétünkre, és hogyan válhat az életterünk – a dán hygge elvének alkalmazásával – olyan hellyé, ahol nemcsak élünk, hanem igazán boldogok lehetünk.

A koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásain alapuló könyv olyan egyszerű praktikákat mutat be, amelyekkel nagy változást érhetünk el: például mitől érezhetjük bármelyik helyiséget tágasabbnak, miért okoz több örömet a kerek étkezőasztal, és miért fontos a jó világítás. 





Ez a könyv pont jókor talált meg, amikor odakint korán sötétedik és a nappalok is elég komorak, ridegek. Az otthonunkban viszont nem kell ezt a tendenciát követnünk, hanem meghitt melegséget, kellemes atmoszférát teremthetünk magunknak és családunknak. Egyre többször halljuk, hogy mennyire fontos a kötődés a szülő és gyermeke között, de arra sokszor nem figyelünk, hogy az otthonunk, az életterünk is mennyire részesévé válik az életünknek, ezért nem mindegy, hogy mennyire tudunk kötődni hozzá. A kötődés a biztonsággal és kellemes, lélekmelengető érzéssel együtt jár, így rajtunk múlik, hogy ezeket az érzéseket mennyire tudjuk belopni a mindennapjainkba. Ez valljuk be, hogy nem mindig egyszerű, már ami a megvalósítást illeti, ezért jól jön pár ötlet, bátorítás és inspiráció, hogy kialakítsuk és meghitté tegyük a személyes életterünket, legyen szó a nappalinkról vagy éppen a kertünkről. Nem kellenek drága, trendi eszközök ahhoz, hogy boldogsággal töltsön el minket a megérkezés, a pillanatok megélése a saját otthonunkban. Elegendő pár apróság, odafigyelés és kreativitás, ehhez pedig ez a könyv pont megfelelő inspirációt ad ahhoz, hogy a boldog élet esélyét megkapjuk, szeressük minden négyzetméterét az otthonunknak. 

Nagyon kellemes meglepetés volt számomra ez a kötet, amely csokorba gyűjtötte az ötleteket és nem kimondottan csak a tárgyi javakra koncentrált, hanem magára az élményre, a személyes jólétre, legyen szó egy jó beszélgetésről, játékról vagy evésről. 

" A napfény annyira fontos a közérzetünk szempontjából, hogy érdemes szem előtt tartani otthonod megtervezése és berendezése során. Ha bútorokat helyezel az ablak közelébe, az segít, hogy a szoba beigya a napsugarakat. Ha te tervezed az új házadat, a nap útját követve rendezheted el a funkciókat. Az én munkaasztalom annál az ablaknál van, ahol a felkelő nap sugarai elérik a szobát, míg a vacsorát egy olyan szobában költjük el, ahol a lenyugvó nap fénye jut be a házba. A legjobb, ha a macskádat követed. Ahol találsz egy fénycsíkot oda ülj le. Dorombolni nem muszáj."

Számomra nagyon szimpatikus volt a kötet elgondolása és felépítése. A fejezetek jól tagoltak, néhol hasznos tippekkel megszakítva és nagyon ízléses fotókkal gazdagítva. 
A kötet pontosan tükrözi a hygge eszményét, azaz a kellemes hangulat megteremtésének művészetét. 
A könyv átböngészése után nem leszünk a skandináv hygge szakértői, de rengeteg hasznos ötlettel és elgondolkodtató gondolattal leszünk gazdagabbak, sőt biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megjön a kedve az otthona újragondolásához. 

Engem a skandináv életérzés ezúttal teljesen magába szippantott és nagyon tetszett, hogy amit az író leírt azt alá is támasztotta a kutatásokkal is. 

Nálam már ropognak a hangulatos gyertyák miközben ezt a bejegyzést írom. És nálatok?




Ha szeretitek a nyugalmat, a könyvvel való kuckózást, a szép illusztrációkat és nyitottak vagytok a boldogságra, akkor mindenképpen ajánlom Meik Wiking, A hygge otthon című kötetét, amely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. Csak úgy mellékesen karácsonyi ajándéknak sem utolsó! 


0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon