Fülszöveg: Szeretettel meghívunk egy…
…ínycsiklandozó ötórai teára
Kötetünk a délutáni teázást, az elegáns étkezést ünnepli, receptekkel, történelmi érdekességekkel és illemszabályokkal.
Az átfogó kalauzban található több mint 150 fényképet a sorozat öt évadjának epizódjaiból, illetve a 2019-es, egész estés filmből válogattuk. A gyűjtemény hetven ínycsiklandozó receptet tartalmaz, amelyek jóvoltából az olvasó éppen úgy teázhat, ahogyan Granthamék tették hőn szeretett sorozatunkban.
Az előszót Gareth Neame, a Downton Abbey producere írta. A kötet betekintést nyújt a tea mint étkezés történetébe, tárgyalja eredetét és különféle változatait. Részletesen bemutatja az etikettet, amelyet az angol arisztokraták teázás közben követtek, ezenkívül kitér arra, hogy milyen szerepet játszott a tea mint étkezés a sorozatban, az emeleten, illetve az alagsor hétköznapjaiban.
A hetven recept sütemény, ízletes falat, édes és sós nyalánkság, amelyeket a teával együtt szolgáltak fel.
Külön fejezetet kaptak:
A sütemények, tészták és kekszek, köztük az olyan klasszikusok, mint a tejszínkrémes scone, a Chelsea-zsemle, vagy az olyan különlegességek, mint a málnás habcsók és az ekler fánk.
Torták, kosárkák és pástétomok: színpompás Battenberg-torták, citromos kosárkák, melengető, fűszeres sötét mézeskalács, ragacsos karamellfelfújt… ellenállhatatlan sütemények mindenféle ízlésvilág számára.
A teához kínált szendvicsek és sós falatok: mini sertéshúsos pite, cornwalli batyuk, gondosan formára vágott szendvicsek, amelyeket finom kencék egészítenek ki.
A gyümölcsdzsemek és egyéb finomságok: zamatos eper-rebarbara lekvár, ribizlizselé, citromkrém, amelyeket mind frissiben, odahaza készíthetünk el.
A gondosan megválogatott receptválaszték Downton világának minden szegletét bejárja, a társalgóban elfogyasztott meghitt délutáni teától a kertben rendezett fényűző teapartiig.
A fényképekkel és a Downton szereplőitől vett idézetekkel teli könyv böngészése közben minden olvasó újrateremtheti és átélheti Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát.
Egy szakácskönyv, ami megragadja az angol teázás és a hozzá tartozó elegancia lényegét.
A könyv a legnépszerűbb PBS
sorozatra épül, így köthetők hozzá illusztrációk, idézetek, de ez egyáltalán
nem feltételezi a sorozat ismeretét, egyszerűen csak remekül kiegészíti azt. A
sorozat rajongói számár a gyönyörű filmes fotók felidézhetik az egyes részeket,
azok számára pedig vizuális élményt nyújtanak, akik nem ismerik a történetet.
Remekül használják a szerzők a filmes utalásokat, úgy, hogy azok számára is
élvezhetően simuljon bele a szakácskönyvbe, akik nem rendelkeznek semmiféle
tudással a Downton Abbey sorozatról. Ezeket a tényeket mindenképpen szerettem
volna hangsúlyozni, mert talán többeket eltántorítana a könyvtől, akik nem
rajongói a korszaknak és a sorozatnak.
Át is térnék magára a
szakácskönyvre, amely olyan klasszikus édes és sós recepteket kínál, amelyek az
asztalra kerültek a Downton Abbey korában (1912-1924) is, de máig megtartották
a népszerűségüket.
Rögtön a kötet elején megismerhetjük
a teázás történelmi hátterét, a hozzá kapcsolódó tradíciókat és a teázás
csínját-bínját, melyet majd mindvégig pazar illusztrációk tesznek teljessé,
akár a Downton Abbey világáról legyen szó, akár az elkészítendő süteményről
vagy szendvicsről. Egyszerűen csábító a tálalás és az az igényesség, amely a
könyv lapjain megjelenik.
Az olvasók elhozhatják a
kertjükbe vagy a nappalijukba azt a hamisítatlan angol életérzést, amit a
sorozat sugárzott, de azok, akik nem is ismerik a sorozatot pont úgy meg fogják
találni azokat a recepteket, amelyeket érdemes kipróbálni otthon is, hogy
elkápráztathassák a családjukat, barátaikat.
Olyan sós és édes
klasszikusok jelennek meg a lapokon, mint a scone, walesi sütemény, hot cross
bun, skót keksz, walesi herceg keksz, crumpet, mini Viktória-torta, sajtos
bouchée, cornwalli batyu, a teázás elmaradhatatlan kellékei a szendvicsek és
nem utolsó sorban a lekvárok és zselék.
Természetesen még sok-sok
recept gazdagítja a szakácskönyvet, az illusztrációk pedig a luxus érzetét
idézik, ráadásul egyből kedvet is csinálnak ahhoz, hogy a saját konyhánkból
kerüljenek ki ezek a fenséges falatok.
Nem kell megijedni, mert
egyáltalában nem bonyolult receptekről van szó, bárki könnyedén elkészítheti
őket és legtöbbször nagy bevásárlásra sincsen szükség, mert teljesen átlagos
alapanyagokkal dolgoznak.
Ahogy átnéztem a
recepteket az egyszerűség és az elegancia kéz a kézben járnak, mert semmi
bonyolult, de az eredmény mégis megadja a luxus érzetét, ezt sem győzöm
elégszer kiemelni, mert szerintem ez az, ami ezt a könyvet megkülönbözteti a többi szakácskönyvtől.
Természetesen én sem
tudtam megállni, hogy gyorsan ne készítsek el egy receptet, így nem sokkal a
könyv megérkezése után már készült is a csurgatott
citromtortát. Nagyon örültem, hogy mindösszesen kb. 20 percet vett igénybe
az elkészítése, egyetlen tállal megoldható volt a sütemény összeállítása és a
sütési idő is csupán 40 perc volt. Annyi pici észrevételem van az egyébként tökéletes
recept vonatkozásában, hogy a citrom frissességétől függően a mázhoz a 60 g
porcukor mellé kicsit több citromlé kellhet, de egyébként nem találtam hibát a
receptben.
A család pedig azóta már
kétszer is kérte, hogy készítsem el a süteményt, azt hiszem ez sokat elmond
arról, hogy mennyire finom volt, annak ellenére, hogy rém egyszerű is.
Az
én csurgatott citromtortám:
Bátran ajánlom ezt az ikonikus szakácskönyvet akár kezdő, akár gyakorlott háziasszonyoknak, sőt szakácsoknak és cukrászoknak is, mert biztos vagyok abban, hogy amellett, hogy a polcuk éke lesz a gyönyörű borítójú könyv, nem mellékesen pedig még sok újdonságot is fog tartogatni.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése