2018. szeptember 12., szerda

Kerry Wilkinson: A lány, aki visszatért

Fülszöveg: Tizenhárom ​évvel ezelőtt Olivia Adams eltűnt. Most pedig visszatért… Vagy mégsem? 

Amikor a hatéves Olivia Adams eltűnt a kertjükből, Stoneridge kisvárosa felbolydult. Hogyan tűnhet el egy gyermek egy nyugodt angol kisvárosból? 

Tizenhárom év eltelt, és most Olivia visszatért. Az édesanyja meg van róla győződve, hogy a lánya az, de a többiek kétkedve fogadják. Ha valóban ő az eltűnt lány, akkor hol lehetett eddig? És mi történt azon a napsütéses délutánon? 

Ha egy csalóval van dolguk, akkor mégis ki lenne elég vakmerő ahhoz, hogy átverjen egy édesanyát, aki elvesztette a gyermekét. És miért tenne ilyet? 
Aztán itt vannak azok, akik jobban szeretnék, ha Olivia egyáltalán nem kerülne elő. A múlt az múlt, és néhány titkot nem volna szabad felfedni.

„Az a fajta könyv, amit képtelen vagy letenni.” – I Love Reading UK 

„Fantasztikus olvasmány egy fantasztikus szerzőtől.” – Stardust Book Reviews 

„Alig bírtam kivárni, mi fog még történni!” – Cameron Book Reviews 

„WOW… Micsoda olvasmány!” – Have Books, Will Read

Véleményem:

Korábban még nem hallottam Kerry Wilkinsonról, ezért olvasás előtt utánanéztem, hogy ki is ő valójában.

Az író 37 éves, Angliában él és ír. Több írása uralta már az eladási listákat, szerte a világon. 2018-ban díjat nyert ifjúsági regény kategóriában a Tíz születésnap című regényével. A Jessica Daniel-sorozata milliós példányszámban fogyott, fantasy-kaland trilógiája, a Silver Blackthorn pedig bejárta a világot. Ebből is kitűnik, hogy sokoldalú író, aki bontogatja a szárnyait, kalandozik a műfajok között.

Wilkinson saját bevallása szerint megfigyeli az embereket, eseményeket és ezekből merít ihletet, vagy egyszerűen csak szabadjára engedi a fantáziáját.

Nagyon tetszik, amikor egy író több műfajban is kipróbálja magát, mert esélyt ad saját magának és az olvasóinak is arra, hogy kiválasszák azt a zsánert, amely az író sajátja lesz a későbbiekben.

Wilkinsonnak véleményem szerint van jövője a thriller műfajában, de még meg ki kell forrnia magát, illetve összpontosítania kell a karakterek és a történet összehangolását.

A történet alapjában véve igen egyszerű, látszólag nincs benne semmi különös. Olívia Adams, 6 éves és eltűnt egy csendes angliai faluból, Stoneridge-ből. A szülei természetesen összeomlanak, kutatják egy ideig, égen földön keresve sem találják, tehát látszólag csak a szokásos eltűnéses eset. 13 évvel később azonban Olívia egyszerűen besétál az anyja kávézójának ajtaján. Azonban a fogadtatása igen vegyes, ki magán kívül van örömében, ki pedig tépi a haját idegességében, a szálak pedig egyre kuszábbak.
Ebben a történetben mindenki rejteget valamit, szerepet játszik, de ketten többet tudnak, mint a többiek, így a szálak az ő kezükben összpontosulnak.
Aztán ott vannak a kérdések:hol volt eddig Olívia, miért pont most kerül elő, és ki is ő valójában?

A regény egyik érdekessége, hogy több idősíkon játszódik. Megismerhetjük a visszatérő Olívia szemszögéből az apránként feltáruló múltat és a jelent. Emellett a gyermek Lily életét is megfigyelhetjük, ami több társadalmi problémát is felvet és megjelenít, valamint bicsaknyitogatóan feszültséget keltő.

"Csak később értettem meg, hogy ilyennek kell lennie egy anya-lánya viszonynak. Tizenhárom külön töltött év ide vagy oda, kell, hogy legyenek titkaink, olyan dolgok, amelyeket nem osztunk meg egymással. Valószínűleg akkor is így lennénk, ha nem maradt volna ki ennyi év."


Szép lassan, de valóban nagyon lassan összeáll a teljes kép, kiderül miként kerül a két lány egy bizarr történetbe.

Számomra ez a levezetés, a két idősíkon játszódó, de folyamatosan kérdéseket felvető történetvezetés volt a legérdekesebb, amit a könyv nyújtani tudott. Úgy gondolom, hogy érdekes pszichológiai esetek bontakoztak ki több szereplő vonatkozásában, amit érdemes volt olvasás során végigkövetni.

Sajnos a karakterek vonatkozásában egyáltalán nem éreztem semmiféle pluszt, úgy gondolom, hogy nagyon egysíkúra sikeredtek egy ígéretes történet ellenére. Ez az egysíkúság és a fejlődés csekély mivolta lehúzta az amúgy tényleg izgalmas és gondolkodásra ösztönző történetet.
Emiatt kicsit mérges is voltam az íróra. A kocsmai kitérők helyett jobban örültem volna, ha a karakterekre helyezi a hangsúlyt.
A szülők és nevelőszülő, valamint annak testvére sem tudott igazán közel kerülni hozzám, nem tudtam velük kiegyezni, számomra nagyon furcsán viselkedtek ebben a helyzetben.

Az atmoszféra elég lehangolóan sötét volt, pont illett egy thrillerhez. Nem kaptunk túl bőkezűen a leírásokból, de igazából nem is hiányzott, mert maga az egész regény egy stabil alaphangulaton mozgott, ami pont elegendő volt az olvasási élményhez.

Az viszont nagyon tetszett, hogy jól megválasztotta a szereplők mennyiségét, életkorát és rokoni szálaikat, illetve az is pozitív ahogy a sorsukat összefűzte, vagyis inkább összebogozta.

Az adrenalin nem dübörög végig a fülünkben az olvasás során, de ettől függetlenül izgalmas az, ahogy a történet a szemünk előtt pereg és senki sem az, akinek látszik.

A csattanó természetesen ott van, de lehetett volna picit ütősebb is, mert ott volt benne a potenciál, de kitörni nem tudott. A megoldásra egy-egy elejtett mondatból a szemfüles/krimiken edződött olvasó, viszonylag hamar rá is tapinthat. Annak ellenére, hogy hamar rájöttem a megoldásra mégis érdekes volt a levezetés, és a lezárásában sem találtam kivetnivalót.
Végig rendesen kézben volt tartva a történet, ha a szereplőket sikerült volna élőbbé, a történet valódi részeseivé varázsolni, akkor hibátlan thriller lett volna, így viszont sajnos középmezőnyben szerepel nálam ez a könyv.

Amit még pozitívumként ki szeretnék emelni az az, ahogy több erkölcsi kérdést is felvetett a könyv, végül adott rájuk megoldást is, de az olvasó saját maga is agyalhatott azon, hogy ő mit tenne ebben a helyzetben. Olyan jelenségek jelentek meg, mint családon belüli erőszak, szemet szemért elv, alkoholizmus. Annak ellenére sem éreztem túlzottan nyomasztónak ezeket a problémákat, hogy végig ott voltak a regény folyamán. A kialakult élethelyzetek szinte magukkal vonzották ezeket a társadalmi, és jellem defekteket.


Összességében:

Nem egy körömrágós olvasmány, a karakterek sem fognak a szívünkig hatolni, azonban volt benne valamilyen izgalmas energia. Ez az erő arra ösztönzött, hogy gyorsan haladjak a történettel, és én magam is keressem a miérteket, illetve elgondolkodjam azon, hogy én vajon mit tettem volna ebben a helyzetben, leginkább az egyes szereplők szemszögéből nézve. 

Ajánlom mindazoknak, akik szeretnének a zárt ajtók mögé nézni, emberi sorsokat boncolgatni, a miértekre választ találni, és egy család szétesésének, majd furcsa "egymásra találásának" részeseivé válni. 


A könyvet köszönöm az Álomgyár Kiadónak!



Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 352
ISBN: 9786155875489
Fordító: Seres Noémi

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon