2012. október 3., szerda

M.C. Beaton- Agatha Raisin és az elültetett kertész

        Agatha Raisin egy marketing zseniből lett nyugdíjas, akiből igazi vidéki,  kotnyeles asszonyság vált  ismét elkápráztat minket, lebilincselő stílusával.
      Miután megérkezik egy világkörüli útról kicsiny falujába Carsely-be szembesülnie kell vele, hogy plátói szerelme-az ezredes, aki nem utolsó sorban még agglegény-, egyben szomszédja is más nő körül legyeskedik. A mindig súlyproblémákkal küzdő Agatha rögtön tesz is a helyzet ellen és megismerkedik vetélytársnőjével a mindig tökéletes Mary Fortune-nal. Hősnőnk nem egy konyhatündér, így ebben a részben igencsak meggyűlik a baja új riválisával , aki pont a szöges ellentéte kiválóan főz, süt, vezeti a háztartást és minta kertet tart fenn, ami nem is jön rosszul a kertészeti bemutató előtt, ahol Agatha némi cselhez sem restell folyamodni, hogy az övé legyen a legszebb kert, annak dacára, hogy a rózsán kívül nem sok növényt ismer fel. 
Egy váratlan gyilkossággal elindul a lavina vagyis a nyomozás, ami a könyv egyik mozgató rugója. Ezúttal is Agathara vár a feladat, hogy kiderítse ki ültette el a vetélytársát egy jól megtermett cserépbe.

Azt tudni érdemes, hogy ebben a csepp faluban igen gyakran -kötetenként-elhaláloznak az emberek  egy-egy gyilkosság okán, de a következő kötetben rögtön jön is a házukba egy új szereplő, aki tovább tudja bonyolítani a falucska életét. Ettől lesz folyamatosan izgalmas, újszerű, mivel az írónő mindig más és más karakterű szereplőt épít be a könyvbe.

Gyanúsított és izgalom akad bőven, a karakterek ismét jól kidolgozottak, szerethetőek. A figyelmet remekül fenntartja az elejétől a végéig. Társadalmilag remekül ábrázolja a vidéki életet. 
Ami talán még ennél is fontosabb lehet a gondolom zömében női olvasó közönségnek az a pletyka, itt ebből akad bőven és mi magunk is beleélhetjük magunkat az apró áskálódások, szóbeszédek és  közeli ismerősként üdvözölt szereplők magánéletébe. 
Aki szeretne egy jó kis modern krimit olvasni/lehet, hogy hamar rájövünk, hogy ki volt a gyilkos, de ettől függetlenül élvezetes marad végig a cselekmény/, ráadásul még a vidéki Anglia sem áll távol tőle, akkor mindenképpen ajánlom M.C. Beaton könyvét

Az írónő 1936-ban Skóciában látta meg a napvilágot Marion Chesney néven, de több írói álnevet is használ, mint például M.C. Beaton-t. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy Angliában már 23 Agatha Raisin könyve jelent meg a népszerű írónőnek.
Remélem, hogy itthon is hamarosan újabb és újabb kötetek jelennek meg a sorozatból. 

+tipp
Érdemes a sorozat első részével az Agatha Raisin és a spenótos halálpitével kezdeni, mert később könnyebben lesznek érthetőek az apróbb utalások.. 


Fülszöveg:


Vakációjáról visszatérve Agatha Raisin döbbenten tapasztalja, hogy új jövevény tűnt fel a faluban, egy nő, aki mindjárt be is férkőzött a vonzó agglegény, James Lacey kegyeibe. A szépséges Mary Fortune minden tekintetben különb Agathánál, a kertben pedig egyenesen verhetetlen, és Carsely kertészeti kiállításának közeledtével Agathát ez egyre inkább nyomasztja, így amikor Maryt holtan, virágcserépbe ültetve találják, Agatha megragadja a lehetőséget, hogy gyökerestül kiássa a falubeliek titkait, és besározza a szerencsétlen áldozatot. Ám Agathának is megvan a maga piszkos kis titka... A skót írónő regénye - mint valamennyi Agatha Raisin könyv - izgalmas krimi, nagyszerű szatíra a londoni és a vidéki életről, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel.
                                     Photo of M.C. Beaton
                                      fotó forrása az írónő saját oldala





0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon