2023. szeptember 17., vasárnap

Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Fülszöveg: „Vicces, ​de gyengéd és megható történet, ami mindannyiunkat emlékeztet arra, hogy miért olvasunk és miért szeretünk ebben az életben.”

A. J. Fikry, a kiégett könyvesboltos nehéz éveket tudhat maga mögött: meghalt a felesége; az üzlete rosszabbul megy, mint valaha; ráadásul ellopták tőle legnagyobb értékét is, egy Poe verseket tartalmazó ritka kötetet. Idővel elfordul az emberektől, és még a könyvei sem nyújtanak számára vigaszt, mert a rohamosan változó világra emlékeztetik. Egy váratlan esemény folytán viszont kénytelen lesz újrakezdeni az életét, mert egy kislányról is gondoskodnia kell. A mogorva és életunt férfi hamarosan más szemmel néz a világra, igaz barátokra lel, újra szerelmes lesz, a könyvesboltja pedig a kisváros nyüzsgő központjává alakul át.

Gabrielle Zevin jó humorérzékkel megírt, varázslatos regénye tisztelgés a könyvek világa előtt, szerelmes levél arról, miért szeretünk olvasni és miért zárunk bizonyos embereket a szívünkbe. Nélkülözhetetlen olvasmány azoknak, akiknek a könyvek a legjobb barátai és azoknak, akik hisznek abban, hogy „senki sem különálló sziget”.




Szerintem minden könyvmolynak szinte kötelező olvasmánnyá válik, ha egy, a könyveket, könyvolvasókat, könyvesboltokat érintő regény jelenik meg. Legalábbis ez nálam így megy és pont. 

Gabriella Zevin, Egy könyvmoly regényes élete című történetét már másodjára olvastam, de még így is tudott újat, többet adni. Egyszerűen imádom, amikor egy könyvbe bele lehet feledkezni és ez a regény pont ilyen, betakar, mint egy meleg takaró.

A.J. Fikry rossz passzban van, romokban az élete és még egy értékes könyvtől is megszabadítják.  Amikor már úgy néz ki, hogy innen nincs számára kiút egy különleges csomagot kap, ami miatt újra kell értékelni az életét és ahogy átértékeli a dolgokat úgy kezd újra kinyílni számára a világ és a könyvesboltja is vele együtt éled fel, sőt a romantika is rátalál. 

Nagyon szépen levezetett történetről beszélünk, ahol az emberi érzések és a könyvek kerülnek a középpontba. Nem feltétlen egy cukormázas regény, de mindenképpen megérinti az érzéseinket és beleszeretünk a történetbe, miközben már csak azt vesszük észre, hogy a könyvesboltos, a zsaru és a többiek mind mind közeli ismerős karakterekké válnak. 

Képzeljetek el az életigenléstől igen távol álló karaktert, aki A.J Fikry névre hallgat és egy könyvesboltot vezet, de egyébként minden tekintetben padlót fogott. Na, itt jön a kérdés, hogy miért imádom mégis ezt a karaktert ennyire? Szerettem a cinizmusát és azt, ahogy az egész karakter megjelent és passzolt abba az atmoszférába, amit a könyv magaköré vont. Sőt, igazán szívmelengető és vicces is tudott lenni, amikor a zsémbességről megfeledkezett.

A könyvek illata és a bolt hangulata végig átjött az olvasás során, a történet is olvasmányos, de az a miliő, ami jellemzi mindent visz, igazi könyvmolyvilág. 

Ebben a könyvben benne van, hogy mire képesek a könyvek, az olvasás szeretete. Képesek az embert a legmélyebb gödörből is a felszínre hozni, egész közösséget összekovácsolni, még akkor is, ha az emberek egyébként sosem kerülnének közel egymáshoz, mert annyira eltérőek. Tetszett, az, hogy szinte minden a könyvek köré épült, de mégis volt tartalma a regénynek és a szereplők is karakteresek voltak. A könyves utalások felvillanyoztak, amit már olvastam az azért, amit meg még nem az pedig azért. Mindig tartogatnak az ilyen utalások rejtett gyöngyszemeket, van, hogy szemezgetek is ilyenkor és felkerülnek a virtuális elolvasandó könyvek listámra. 

Egyszerűen ezt a könyvet jó olvasni és jó szeretni, jó belélegezni a papír illatát és rájönni arra, hogy a könyvesbolt nem csak egy hely a könyvek számára, hanem egy külön világ ahol a történetek élnek, ahova mindig jó betérni és a remény szinte tapintható.

Ha egy sírós, nevetős könyvet kerestek, amiben a könyveké és az érzelmeké a főszerep, akkor jó helyen jártok, ráadásul most nagyon szép borítóval érhető el a könyv. Néha szüksége van a léleknek egy ilyen, belesüppedős történetre, ami garantáltan megmelegíti a szívet. 

A gyász feldolgozása és az új élet kezdete ez a regény. 


A könyve köszönöm az Agave Kiadónak! 

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon