2021. szeptember 27., hétfő

Bartal Tamás: Lámpavas és a mindent látó szem

 Történelmi regényt nehéz írni, jól írni a múltról a lehető legnehezebb feladat. Mindig csodálom azokat az írókat, akik a múltból, a múlt valóságából merítenek, mernek nyitni a dokukrimi műfaj felé. Véleményem szerint az ilyen regényeknél az olvasás során is át kell jönnie annak, hogy az adott író ismeri és szereti a kort, amelyben a szereplői megelevenednek, látszódnia kell, hogy mennyi kutatómunka előzte meg az írás folyamatát, mert a hitelesség számomra nagyon fontos ebben a műfajban, talán fontosabb, mint maga a szórakoztató rész. 


Örülök neki, hogy egyre több író választja azt az utat, hogy a fikciót keveri, meri keverni a valósággal. Ezeknél a regényeknél megjelennek a valós történelmi személyek, valós események, de néhol kiegészülnek fikcióval, így egy másik úton teljesednek be  az írói szabadság által. 

Bartal Tamás regényei nagyon jól ötvözik a valós történelmi eseményeket a kitalált világgal. Szereplői is a régmúlt fontos történelmi alakjai, akik néhol segítséget vagy éppen ellenlábas karaktereket kapnak a szerző fantáziájának köszönhetően. A Lámpavas trilógia második részébe vetettem bele magamat, mert egyből megfogott, hogy egy mindenki által ismert történelmi személy, Teleki László halálát állította a középpontba. Bevallom kíváncsi lettem, hogy mit lehet kihozni a korszakból és egy történelmi személy öngyilkosságából. 

Nagyon régen olvastam el ilyen gyorsan regényt, ami valószínűleg annak volt köszönhető, hogy nagyon pörög a cselekmény. Viszonylag sok karakter jelenik meg a lapokon és mindegyik halad egy bizonyos cselekményszálon, ami elsőre olybá tűnik, hogy nem mutat összefüggést a fő cselekménnyel, azaz Teleki László gróf halálával, de végül a szálak összeérnek és egy érdekes befejezés által elvarrásra kerülnek.

"- Írd azt, hogy öngyilkosság.

A megszólított inspektor keze nem mozdult. Mártogatós fémtollát fixírozta."

A cselekmény 1861. májusában indul, amikor Telekit meggyilkolják, amit öngyilkosságnak el is könyvelnek, de persze ennél sokkal bonyolultabb szálak gabalyodnak majd össze és néha az olvasó csak kapkodja a fejét, hogy követni tudja azt a nyomozást, ami a következő 3 hétben a feje tetejére állítja a Teleki halála által közvetve vagy közvetlenül érintett szereplők életét. 

Érdekes, hogy számomra pont az egyik kitalált karakter volt a legérdekesebb, aki nem más, mint Herczen Vilmos nyomozó, aki az egész regénynek egyfajta keretet adott, ő vitte előre az eseményeket. Furcsa volt olvasni, hogy mennyire másképpen működött akkoriban a nyomozás és a rendőrség úgy egészében és mennyire volt mély hatása a politikának. 

Igazából a regény erőssége az az atmoszféra, amivel az író meg tudta idézni a múlt egy érdekes részét, történelmi tudással nagyon sokat tudott hozzátenni az ismeretek olvasmányos formában történő átadásához. A szabadkőművesség megjelenése számomra pedig igazi érdekesség volt, örültem, hogy ez a vonal is bekerült a regénybe. 

A krimi szál furcsa volt, de mindenképpen egyedi, igazából sikerült meglepnie a kivitelezés tekintetében, de továbbra is úgy gondolom, hogy a regény erőssége a leírásokban és a hangulatban rejlett. 

Néhol éreztem, hogy egy kicsit túlírt a történet, néha túl is lett magyarázva egy-egy olyan rész, amin a magyarázatok nélkül könnyedebben átlendültem volna, de ennyi még belefért, mert az olvasási élményt nem rontotta el, csak kicsit lassított a gördülékenységén. 

Nagyon tetszett, hogy az összes szereplő vonatkozásában a könyv végén találunk olyan extra tartalmat, amely röviden bemutatja az életútjukat, illetve azt is elárulja, hogy ki volt létező és ki a kitalált személy. Olvasás közben bevallom tippelgettem és nem mindig találtam el, hogy ki valós és ki a az, akit a fantázia szült, ami szerintem egy jó pont az írónak, mert ezek alapján sikeresen töltötte meg élettel a karaktereket. Ezáltal a plusz háttérinformáció által kerülnek igazán helyére az apró mozaikok és így egy viszonylag komplex történeti tudás is a miénk lehet. 



A könyvben megjelenő grafikákat is extra tartalomként tudom megemlíteni, mert jól passzoltak a történethez, kicsi vidámságot is csempésztek a komorabb témához. Egyedül a borító grafikájával nem vagyok teljesen elégedett, nekem nem adta vissza a szórakoztató tartalmat, nem biztos, hogy levenném a polcról amennyiben csak a borító alapján kellene döntenem.

Bevallom, hogy eddig nem igazán foglalkoztam a korszakkal, de a regény elolvasását követően kíváncsi lettem és részletesebben is utána fogok nézni a történelmi tényeknek, amelyek a Teleki halála körüli időszakot jellemezték. 

A krimi és a történelem kedvelőinek egyaránt ajánlom olvasásra! 

A trilógia első két részének dedikált példányait köszönöm az írónak! 


Fülszöveg:1861.

Magyarország ​az osztrák elnyomástól szenved.
Teleki Lászlót, az ország legnépszerűbb politikusát a régóta várt országgyűlési vita reggelén vérbe fagyva találják rokonai, akik egyben pártjának vezetői.
Gyilkosság vagy öngyilkosság?

A korrupt rendőrfőnök egy nap alatt lezárja a nyomozást, de vajon mit leplez?
Mi köze Deák Ferencnek, a haza bölcsének a halálesethez?
Hány embernek kell meghalnia, hogy a rejtély végre megoldódjon?

Eddig soha nem publikált és hiteles leírását kapjuk azon híres magyar szabadkőműves páholy veszélyes rituáléinak, amelyhez maga Kossuth Lajos is csatlakozott. Belekóstolunk egy szentként tisztelt apáca által irányított zárda érzelmektől túlfűtött, ellentmondásos világába.
A könyv lapjain megelevenedik az első fotó születése, amelyet rendőrségi helyszíni szemlén készítettek. Sőt, a fénykép azonnal 3D-ben készült, ami a kontinensen is úttörőnek bizonyult.

Összeesküvés, külföldi ügynökök, császári önkény.
Titokban működő testvériség, embert próbáló szertartások, fegyvercsempészés.
Szexuális visszaélés, emberölés, csalás és megvesztegetés.
Harc a szabadságért, küzdelem az igaz szerelemért.

A népszerű történelmi krimi-trilógia második része.
Teljes egészében igaz történet.

A regény a XIX. század második felének Magyarországán játszódó detektívregény-folyam, a Lámpavas-trilógia második kötete, melynek története az első kötettől teljesen független, és teljes egészében igaz történet. A kötetet gazdag illusztráció díszíti, mely a képregények világát idézi.

A gyilkos utáni hajszát az ismert szereplők vezetik: Herczen Vilmos nyomozó és együgyű segédje, Pités, valamint Arányi professzor, a híres kórboncnok és halottbalzsamozó. A hivatalosságok azonban, élükön Thaisz Elek pesti rendőrfőkapitánnyal hamar le akarják zárni az ügyet. Steffi és barátja, Lipi immár harmincas éveikbe léptek, de még mindig megdobogtatják az asszonynép szívét.

Forradalmi céljaik érdekében a magyar szabadkőművesek titkos és veszélyes világát derítik fel. A kötet először mutatja be a testvériség különös és veszélyes szertartásait. Mylitta, a csábítóan szép polgárlány elmerül egy apácazárda külvilágtól elzárt, ám cseppet sem ájtatos életében, ahol a magát szentnek képzelő apátnő, Mária Lujza dönt élet és halál kérdésében. Megismerjük az egykor népszerű államférfi, Teleki László gróf életét és halálának körülményeit.



0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon