2017. október 16., hétfő

Erdős Virág: Szorzótábla-versikék



Kiborít és falhoz vág és
romba dönt az egyszeregy?
Szorzótábla-versikével
meglátod, majd játszva megy!
Erdős Virág verseivel könnyebb megtanulni a szorzótáblát, a kivehető, tanulást segítő kártyák pedig a gyakorlást teszik játékossá.

Kínlódás, számok kuszasága, érthetetlen összefüggések, félelem a matematika titokzatos világától.

Legalábbis, ha a gyermekek többségét nézzük ezek a fogalmak igaznak bizonyulnak.

Ugye, hogy gyermekkorunkban tőlünk sem álltak messze ezek a félelmek? 
Legalábbis legtöbbünktől.

A félelmeink pedig többnyire egészen gimnáziumig hű társaink maradhattak a matematikaórán, és azon is túl.  Sőt tovább is megyek, a korrepetáló tanárok álmai voltunk, mivel matektudományunk már egészen az alapoktól kezdve hiányos volt. 

Gondolom ez nem csak velem és a környezetemben élőkkel fordult elő. 

Én magam arra tudom visszavezetni a dolgot, hogy nem kaptunk megfelelő alapokat, ami egészen a szorzótábláig nyúlik vissza, hiszen a szorzás mindennek az alfája és az omegája, mármint a matematikában. 

Ha már a szorzótáblával kínlódunk, akkor nagy valószínűséggel a későbbi, és a szorzásra épülő feladatokkal is problémánk adódik. 

Ahogy tapasztalom sok kisgyermek bajlódik ezzel a matematikai művelettel. 

Saját gyermekemnél is tapasztaltam, hogy hiába tanulta, fordított sok időt a bebiflázására, mégis  csak kínkeserves munka árán sikerült odáig eljutnia, hogy magabiztosan felmondja, na, nem azt mondom, hogy álmából felébresztve is, de azért biztonsággal.

Viszont a második gyermekemnél ezt a sok száraz biflázással töltött órát már szeretném elkerülni, hiszen, mint kiderült van erre mód és lehetőség. 

Arra voltam kíváncsi, hogy mi, szülők mivel is tehetnénk a szorzótábla megtanulását élménnyé, vagy legalábbis játékossá és mindemellett cseppet sem unalmassá. 

Ehhez találtam egy remek alternatívát, mégpedig Erdős Virág, Szorzótábla-versikék című kötetét.

A kötet 100 rímes versikét tartalmaz, amelyek segítenek elsajátítani a szorzótáblát

Emellett kivágható kártyák is a kötet részét képezik, amit időről időre elővehetünk és ismétlés gyanánt forgathatunk. Ráadásul az összes ilyen kártyácska Erdős Virág keze munkáját dicsérik. 

Amikor túl vagyunk a versikéken, akkor kerülhetnek elő a gyakorlást segítő kártyácskák, amit korábban gyermekünkkel kivághattunk, ezzel is segítve a finommotorika fejlődését. 

Tehát egyből két legyet ütünk egy csapásra, játszva megtanítjuk a szorzótáblát és fejlesztjük gyermekünk finommozgását is. 

Nagyon szeretem a tanulás során bevethető kreatív lehetőségeket, melynek manapság a tárháza kimeríthetetlen. 

Ez a kötet számomra remek megerősítésül szolgált, hogy van mód és lehetőség, hogy a matek játékossá váljon, már egészen kisgyermekkorban, és ezáltal talán megelőzhetővé válik a belénk évtizedek alatt berögzült viszolygás e nélkülözhetetlen tárgy iránt. 

A fiam is egyetértett velem abban, hogy ilyen formában valóban könnyebb a szorzótáblát megtanulni és később emlékezni arra, mivel mindig van mihez kötni az egyes szorzásokat. 
Versikéket szerető gyerkőcök előnyben, de a ritmus mindenkinek hamar a fülébe mászik és ott is marad.

Innen már csak egy lépés, hogy osztani is biztonsággal tudjon gyermekünk. 

Nagyon hasznos segítséget nyújt ez a könyv az első lépésekhez a matematika rögös útján. 

A könyvet köszönöm a Manó Könyveknek !
Oldalszám: 40
Megjelenés: 2017
Műfaj: ismeretterjesztő, játékterápia

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon