Ugrás a fő tartalomra

Adam Bahdaj: Az elcserélt kalap-Eltűnt könyvek nyomában

A delfin könyvek az 1960-as évek elejétől jelentek meg Magyarországon, a Móra Ferenc Könyvkiadó gondozásában. Több generációt végigkísértek a sorozat kötetei, de mire megtanultam olvasni, valahogy nem került a kezembe, pedig nagyon sok darab állt otthon a polcon, de a '90-es évek elején már más ifjúsági, tini könyvek voltak, így valahogy a feledés és a padlás homályába került ez  az értékes sorozat, mert nagymamám szinte az egész sorozatot megvette, hogy majd jó lesz az unokáinak olvasgatni, ezúton is nagyon hálás vagyok Neki, mert ma már igazi kuriózum egy ilyen terjedelmes delfinkönyv gyűjtemény- legalábbis Nekem biztosan-.   Így pakolgatás közben eldöntöttem, hogy idén igyekszem minden hónapban kézbe venni minimum egy kötetet a gyűjteményből. Majd a gyermekemet is erre fogom ösztönözni, amint megtanul olvasni.

Az első, ami a sor elején állt Adam Bahdajtól Az elcserélt kalap című ifjúsági regény.

Igazából örülök, hogy ez akadt először a kezembe, mert lényegében tetszett. Gyorsan, könnyen olvasható volt, kettő nap alatt kiolvastam (azért nem egyszerre, mert időhiányban szenvedek, bár nehéz volt letenni, mert tényleg elkezdett érdekelni a kalapok rejtélye).
      Az 1970-es években Lengyelországban egy nyaralóhelyen játszódik a történet, aminek a főhőse egy cserfes, minden lében kanál kislány, Kriszti.
Az unalom helyett úgy dönt, hogy detektívest fog játszani, csak úgy a saját szórakozására (ha már a mama kártyázik a klubban, a papa és a tesó meg horgászgatnak), ehhez társat is talál Matyi személyében.
    A Borostyán eszpresszóban elindul a kavarodás, amikor elcserélnek egy kalapot, ami százezret ér-de vajon miért is?- és a kék dosszié, hogy kapcsolódik mindehhez? A piperkőcnek, a gordonkásnak, a színésznőnek, a rokkantnak, a remetének vajon mi közük van a kalaphoz és a dossziéhoz? A kalapból is három lesz hirtelen és mindig másvalakinél bukkan fel, detektívlány legyen a talpán, aki ezt érti és kibogozza a kusza szálakat.
A történet végére persze kiderül, melyik kalap ér százezret, mit is rejt a titokzatos dosszié, és a bűnbanda is lelepleződik a kis detektíveknek köszönhetően.
   


   A történet helyes, vicces, talán még picit izgalmas is, de talán nem is annyira  a történet a lényeg, inkább a retro hangulat, ami olvasás közben ránk is átragad. A szülők még nem féltették annyira a gyermekeiket az idegenektől, benne van az emberekben a segítőkészség, a felnőtt-gyermek tiszteleten alapuló viszonya is remekül megnyilvánul.


Nagyon jó volt újra elolvasni, mert mint kiderült valamikor mégiscsak olvastam a könyvet, mert 1-2 részlet újra felidéződött, pedig nem is emlékeztem rá, hogy olvastam volna valaha

Nagyon kellemes kikapcsolódás volt pár órára.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vegyen a kezébe delfin könyveket, mert érdemes, tanulságos, szórakoztató olvasmány.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…