2016. november 3., csütörtök

M.C. Beaton: Hamish Macbeth és a szívek háborúja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz!
Hamish Macbeth őrmesternek felhívják a figyelmét egy különös jövevényre, aki a szomszéd faluba költözött be. Az elbűvölően jóképű, gazdag fiatalember jócskán ki is használja természet adta adottságait: sorra csábítja el a középkorú nőket, akik a hegyek között megbújó, világvégi faluban boldogan omlanak az angol Adonisz karjaiba. A férfi azonban nem számol azzal, hogy a skót Felföld mocsaras kis szegletében milyen könnyen elszabadulnak az indulatok, és hogy játékának súlyos következményei lehetnek. Hamish Macbeth bűntényt szimatol a levegőben, s bár a felbőszült férjek és egymásra féltékenykedő asszonyok kavalkádja nem segíti a tisztánlátását, az események végül megérzéseit igazolják. Miközben a szépséges idegen Hamish menyasszonyával, Priscillával is kikezd, az őrmester egyre inkább megcsömörlik a lány tisztaságmániájától, örökös rendezkedésétől, na meg tartózkodásától, ami megkeseríti a kapcsolatukat. Hamish végül határozott lépésre szánja el magát… Cselekményleírás vége!

Képtalálat a következőre: „hamish macbeth picture”Hamish Macbeth és a szívek háborújával elérkeztünk a sorozat 10. részéhez. A regény 1994-ben jelent meg és sajnos csak több, mint kettő évtized késéssel jutott el hozzánk, magyar olvasókhoz. Emiatt a késés miatt érezhetjük úgy néha, hogy nem minden szempontból aktuális és a kornak megfelelő a történet, de ezen felül tudunk kerekedni azzal, hogy a történet az eldugott skót Felföldön játszódik, ahol talán még mindig egy viszonylag lassabb életstílust követnek az emberek.

Már-már megszokott ismerősként üdvözölhettem a vörös hajú, kicsit csetlő-botló felföldi zsarut, Hamish Macbethet. Ez valahogy adott egyfajta biztonságérzetet, mert nagyjából tudtam, hogy a karakterben nem fogok csalódni, hiszen az előző részekben már a szívemhez nőtt. Annak ellenére, hogy vannak olyan negatív tulajdonságai amelyeket én magam a való életben nehezen tudok tolerálni, úgy mint lustaság, nemtörődömség, enyhe fokú letargia és a fejlődésre való hajlam hiánya Hamishnak azonban ezt el tudom nézni, mivel ettől lesz a karakter olyan ízig-vérig felföldi. 

Szerettem ahogy a mostani történet Drimbe, a sivár, sötét, gótikus és mocsárral övezett kis faluba helyeződik, ahol egy adonisz zavarja meg a falucska lakóit, a nőket elkábítja, a férfiakat pedig felbosszantja. Nem is csoda, hogy megtörténik a gyilkosság, sőt talán kettős gyilkosság és Hamishra hárul a feladat, hogy felderítse a bűntettet, amely talán meg sem történt. Szedi a horgászbotját és Prischillát majd elkezdni a szálak kibogozását, természetesen csakis a maga furcsa módján.

Nagyon jó volt Hamish és Priscilla vívódása, ahogy a se veled, se nélküled játékot űzik, közben tűz és víz a két karakter. Talán a szerelmi szálnál is érezni lehetett a 20 év időbeni lemaradást, mert nem egy tipikus 21. századi probléma miatt kerülnek válaszút elé a szereplők. Úgy éreztem Hamish végre egy picit a talpára állt minden tekintetben, ezt mindenképpen pozitívnak tartottam.

Képtalálat a következőre: „scottish highland picture”

A krimi szál sem volt rossz, egyedül a befejezés volt számomra kicsit elkapkodott, amit nagyon sajnálok, mert egyébként ez volt idáig a legjobb rész és még a csattanó is poénos volt. 
Nekem most valóban átjött a skót Felföld sava-borsa, szerettem olvasni és a megszokott kikapcsolódást nyújtotta.

Extra 

Külföldi borítók:

2412765953996371329119132176464843

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon