Ugrás a fő tartalomra

Scott Mariani-Mozart rejtélyes halálaScott Mariani - Mozart rejtélyes halála
A könyv egy sorozat része, de nem szükséges elolvasnunk ahhoz az előző kötetet, hogy egy kerek történetet kapjunk, mert a szereplőkről minden lényeges információ elég hamar kiderül és nincsenek visszautalások sem, ami miatt esetleg úgy érezhetnénk, hogy lemaradtunk valami fontosról. Ez még azért is jó, mert így azokat sem untatja felesleges ismétlésekkel, akik már olvasták a sorozat többi részét.
Ron Hope egy magasan kiképzett katona, aki a történet idején már magánzóként eltűnt gyerekeket kutat fel. Egy sikeres küldetés után értesül arról, hogy barátja, Oliver Llewellyn rejtélyes körülmények között meghalt. Oliver húga, Lily Llewellyn Ron segítségét kéri, mert úgy érzi, hogy az ő élete is veszélyben van. A történetnek egy videó a kulcsa, amit Oliver közvetlen a halála előtt készített, illetve egy régi Mozart levél. Nagyjából innen indul maga a történet.
2 évszázaddal később vajon van valami köze Mozart halálának Oliver Llewellyn halálához?
Azt el kell árulnom, hogy ne egy történelmi krimit várjunk, mert akkor csalódni fogunk. Az egész nagyon is a mában játszódik, de tesznek visszautalásokat a szabadkőművesekre, akik között Mozart is aktívan tevékenykedett, feltételezések szerint még az is lehetséges, hogy Mozartot páholytársai ölték meg, vagy esetleg egy riválisa mérgezte meg, de ez máig nem derült ki és sajnos a könyv végén sem leszünk ez ügyben okosabbak.  
Ettől függetlenül egy jó krimi,  amiben megvan a rejtély, izgalom és az akció kombinációja. Végig úgy tartja ébren a figyelmünket, mintha egy szélesvásznú akciófilmet néznénk a moziban. Folyamatosan pörögnek az események, ami nagyon tetszett.  Szerelemből sem lesz hiány, mert kibontakozik előttünk egy újra fellobbanó szerelmi történet. A szereplőket könnyen megszeretjük, mert az események folyamatosan hatnak az érzéseinkre és így a szereplőkhöz is közel tudunk  kerülni.
Egy akciójelenet volt a történetben, aminél már úgy éreztem, hogy a kevesebb néha több elve jól jött volna, mégpedig a kolostorban történt eseményeknél, nekem az a rész kicsit eltúlzott és felesleges volt.
Remek helyszínekből sincs hiány, elkalandozhatunk Oxfordba, Ravennába, Velencébe, Bécsbe és a Szlovén hófedte hegyekben megbúvó kolostorhoz.
Nekem tetszett összességében a regény is és akkor ott a vége, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Végre egy író, aki fel merte vállalni azt, hogy nem sablonosan fejezi be a történetet. A végén jön egy váratlan fordulat, ami szinte arcon üt, mert nem számolunk rá, természetesen nem mesélem el mi volt ilyen meglepő a befejezésben, de szerintem erre senki nem számítania, mert egészen a végéig teljesen egyértelműnek tűnik a végkifejlet.

Az elmúlt években főleg Dan Brown és Steve Berry sikerein fellelkesedve többen nyúltak a történelmi krimi műfajhoz, de közülük csak nagyon keveseknek sikerült a nagyok nyomába érni. Scott Marianinak sem sikerült, de talán jó úton halad, hogy a kikapcsolódásra vágyó olvasókat levegye a lábukról egy-egy jól megírt, akcióban bővelkedő és némi rejtéllyel átitatott regénnyel.

Apró észrevétel, hogy a magyar fordításban megváltoztatták a címet és a neveket, erre nem értem miért volt szükség.
A könyv eredeti címe A Mozart összeesküvés, ami szerintem jobban tükrözi a történetet.
Ron Hope őrnagy, eredeti nyelven még Ben Hope és Lily Llewellyn eredetileg Leight Llewellyn volt.

Jó hír, hogy Ron Hope számtalan kalandot fog megélni egy-egy regényben, tehát akinek tetszett a Mozart rejtélyes halála  számíthat még több kalandra és izgalomra, ha a magyar kiadó is úgy szeretné.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…