2014. augusztus 19., kedd

Scott Mariani-Mozart rejtélyes halálaScott Mariani - Mozart rejtélyes halála
A könyv egy sorozat része, de nem szükséges elolvasnunk ahhoz az előző kötetet, hogy egy kerek történetet kapjunk, mert a szereplőkről minden lényeges információ elég hamar kiderül és nincsenek visszautalások sem, ami miatt esetleg úgy érezhetnénk, hogy lemaradtunk valami fontosról. Ez még azért is jó, mert így azokat sem untatja felesleges ismétlésekkel, akik már olvasták a sorozat többi részét.
Ron Hope egy magasan kiképzett katona, aki a történet idején már magánzóként eltűnt gyerekeket kutat fel. Egy sikeres küldetés után értesül arról, hogy barátja, Oliver Llewellyn rejtélyes körülmények között meghalt. Oliver húga, Lily Llewellyn Ron segítségét kéri, mert úgy érzi, hogy az ő élete is veszélyben van. A történetnek egy videó a kulcsa, amit Oliver közvetlen a halála előtt készített, illetve egy régi Mozart levél. Nagyjából innen indul maga a történet.
2 évszázaddal később vajon van valami köze Mozart halálának Oliver Llewellyn halálához?
Azt el kell árulnom, hogy ne egy történelmi krimit várjunk, mert akkor csalódni fogunk. Az egész nagyon is a mában játszódik, de tesznek visszautalásokat a szabadkőművesekre, akik között Mozart is aktívan tevékenykedett, feltételezések szerint még az is lehetséges, hogy Mozartot páholytársai ölték meg, vagy esetleg egy riválisa mérgezte meg, de ez máig nem derült ki és sajnos a könyv végén sem leszünk ez ügyben okosabbak.  
Ettől függetlenül egy jó krimi,  amiben megvan a rejtély, izgalom és az akció kombinációja. Végig úgy tartja ébren a figyelmünket, mintha egy szélesvásznú akciófilmet néznénk a moziban. Folyamatosan pörögnek az események, ami nagyon tetszett.  Szerelemből sem lesz hiány, mert kibontakozik előttünk egy újra fellobbanó szerelmi történet. A szereplőket könnyen megszeretjük, mert az események folyamatosan hatnak az érzéseinkre és így a szereplőkhöz is közel tudunk  kerülni.
Egy akciójelenet volt a történetben, aminél már úgy éreztem, hogy a kevesebb néha több elve jól jött volna, mégpedig a kolostorban történt eseményeknél, nekem az a rész kicsit eltúlzott és felesleges volt.
Remek helyszínekből sincs hiány, elkalandozhatunk Oxfordba, Ravennába, Velencébe, Bécsbe és a Szlovén hófedte hegyekben megbúvó kolostorhoz.
Nekem tetszett összességében a regény is és akkor ott a vége, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Végre egy író, aki fel merte vállalni azt, hogy nem sablonosan fejezi be a történetet. A végén jön egy váratlan fordulat, ami szinte arcon üt, mert nem számolunk rá, természetesen nem mesélem el mi volt ilyen meglepő a befejezésben, de szerintem erre senki nem számítania, mert egészen a végéig teljesen egyértelműnek tűnik a végkifejlet.

Az elmúlt években főleg Dan Brown és Steve Berry sikerein fellelkesedve többen nyúltak a történelmi krimi műfajhoz, de közülük csak nagyon keveseknek sikerült a nagyok nyomába érni. Scott Marianinak sem sikerült, de talán jó úton halad, hogy a kikapcsolódásra vágyó olvasókat levegye a lábukról egy-egy jól megírt, akcióban bővelkedő és némi rejtéllyel átitatott regénnyel.

Apró észrevétel, hogy a magyar fordításban megváltoztatták a címet és a neveket, erre nem értem miért volt szükség.
A könyv eredeti címe A Mozart összeesküvés, ami szerintem jobban tükrözi a történetet.
Ron Hope őrnagy, eredeti nyelven még Ben Hope és Lily Llewellyn eredetileg Leight Llewellyn volt.

Jó hír, hogy Ron Hope számtalan kalandot fog megélni egy-egy regényben, tehát akinek tetszett a Mozart rejtélyes halála  számíthat még több kalandra és izgalomra, ha a magyar kiadó is úgy szeretné.

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon