Ugrás a fő tartalomra

Mán-Várhegyi Réka: Dóri és Marci nyomoz

                         Mán-Várhegyi Réka: Dóri és Marci nyomoz

Bevallom, néha elcsábulok és engedek a gyermeki kérésnek, betérünk a bohócos gyorsétterembe. Most először olyan kezdeményezéssel találkoztam, ami nekem is nagyon megtetszett és gyorsan meg is vásároltuk a gyermekmenü mellé kínált könyvet, egy valóban jelképes 390 Ft-os áron. A Dóri és Marci nyomoz 260 ezres példányszámban jelent meg a Mi micsoda sorozat részeként a Tessloff Babilon kiadó gondozásában.  A könyv mellé járnak matricák is, amik segítik a nyomozást, de a könyv a matricák nélkül is teljes és interaktív.
Ami plusz pozitívum, hogy a könyv egy fiatal magyar szerzőpáros munkája név szerint Mán-Várhegyi Réka író és Timkó Bíbor grafikus, ráadásul konkrétan a magyar gyermekeknek íródott több budapesti, a gyermekek számára izgalmas helyszín bevonásával.

A program célja az olvasás népszerűsítése.  Kifejezetten a gyermekeket célozza meg, ezen belül is az olvasás megszerettetésére legalkalmasabb korban lévő gyermekeket, konkrétan a 6-10 éves korosztályt, de akár még felnőttként is elmerülhetünk ezekben a jópofa interaktív nyomozásokban.

A könyv ránézésre egy egyszerű könyv, de nem, ennél jóval több. Interaktív, ahol a kis olvasó maga alakíthatja a történetet és együtt nyomozhat Dórival és Marcival.

Dóri és Marci kisiskolások, akiknek a helyébe a gyerekek könnyen beleképzelik magukat. Túlzott fantáziával megáldott kis szereplőink úgy gondolják, hogy eltűntek a nagyszüleik és az ő feladatuk kideríteni hova ment Panni mama és Janó papa.  Hátizsákba rakják Herkulest, a kis kutyát és nekikezdenek a nyomozásnak, eljutnak például a planetáriumba, a rendőrségre, egy focimeccsre és a kiserdőbe, emellett még számtalan a gyermeki fantáziát megmozgató helyszínre kalauzolják az olvasót. A hosszabb vagy rövidebb út után minden alkalommal sikeresen lezárul a kis nyomozásuk, de többszöri olvasással sem válik unalmassá a történet, mert mindig másik útvonalon, újabb kalanddal gazdagodva jutnak el a nagyszülőkhöz, akik más-más helyről bukkannak elő. Amint az egyik történet végére értünk már kezdhetjük is elölről, hogy egy újabb kalandba csöppenjünk.

Mint szülő engem is lekötött a nyomozás varázsa és együtt nyomozva a gyerekekkel repült az idő, mert 3-4 alkalommal is újra kezdtük a könyv olvasását és a rejtély felderítését egy újabb útvonalon. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…