2014. május 11., vasárnap

Mán-Várhegyi Réka: Dóri és Marci nyomoz

                         Mán-Várhegyi Réka: Dóri és Marci nyomoz

Bevallom, néha elcsábulok és engedek a gyermeki kérésnek, betérünk a bohócos gyorsétterembe. Most először olyan kezdeményezéssel találkoztam, ami nekem is nagyon megtetszett és gyorsan meg is vásároltuk a gyermekmenü mellé kínált könyvet, egy valóban jelképes 390 Ft-os áron. A Dóri és Marci nyomoz 260 ezres példányszámban jelent meg a Mi micsoda sorozat részeként a Tessloff Babilon kiadó gondozásában.  A könyv mellé járnak matricák is, amik segítik a nyomozást, de a könyv a matricák nélkül is teljes és interaktív.
Ami plusz pozitívum, hogy a könyv egy fiatal magyar szerzőpáros munkája név szerint Mán-Várhegyi Réka író és Timkó Bíbor grafikus, ráadásul konkrétan a magyar gyermekeknek íródott több budapesti, a gyermekek számára izgalmas helyszín bevonásával.

A program célja az olvasás népszerűsítése.  Kifejezetten a gyermekeket célozza meg, ezen belül is az olvasás megszerettetésére legalkalmasabb korban lévő gyermekeket, konkrétan a 6-10 éves korosztályt, de akár még felnőttként is elmerülhetünk ezekben a jópofa interaktív nyomozásokban.

A könyv ránézésre egy egyszerű könyv, de nem, ennél jóval több. Interaktív, ahol a kis olvasó maga alakíthatja a történetet és együtt nyomozhat Dórival és Marcival.

Dóri és Marci kisiskolások, akiknek a helyébe a gyerekek könnyen beleképzelik magukat. Túlzott fantáziával megáldott kis szereplőink úgy gondolják, hogy eltűntek a nagyszüleik és az ő feladatuk kideríteni hova ment Panni mama és Janó papa.  Hátizsákba rakják Herkulest, a kis kutyát és nekikezdenek a nyomozásnak, eljutnak például a planetáriumba, a rendőrségre, egy focimeccsre és a kiserdőbe, emellett még számtalan a gyermeki fantáziát megmozgató helyszínre kalauzolják az olvasót. A hosszabb vagy rövidebb út után minden alkalommal sikeresen lezárul a kis nyomozásuk, de többszöri olvasással sem válik unalmassá a történet, mert mindig másik útvonalon, újabb kalanddal gazdagodva jutnak el a nagyszülőkhöz, akik más-más helyről bukkannak elő. Amint az egyik történet végére értünk már kezdhetjük is elölről, hogy egy újabb kalandba csöppenjünk.

Mint szülő engem is lekötött a nyomozás varázsa és együtt nyomozva a gyerekekkel repült az idő, mert 3-4 alkalommal is újra kezdtük a könyv olvasását és a rejtély felderítését egy újabb útvonalon. 

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon