Ugrás a fő tartalomra

Diane Setterfield- A tizenharmadik történet

Egy betegesen romlott család szerencsétlen leszármazottainak morbid és lebilincselő története. 

Szinte végig borzongás töltött el, ahogy haladtam a könyvvel. Nem olyan jófajta borzongás, inkább olyan letaglózó borzongás. Tudjátok, amikor még a hideg is kiráz.

Egy antikvárius lányának, Margaretnek a  szemszögéből ismerjük meg Miss Winter történetét, aki élete vége felé el akarja mondani a teljes igazságot a sok-sok mese közül végre kibontakoztatni a valódi történetét.

Annyit tudunk, hogy a történetet elmesélő Miss Winternek valamilyen köze van a borzalmas családhoz, de az, hogy pontosan, hogyan kapcsolódnak a szálak az csak a csattanókkal teli könyv olvasása folyamán derül ki, ahogy Margaret által egyre többet megtudunk a "meséből".

A könyv nyelvezete, a leírások lebilincselőek, sehol nem unalmas vagy szaggatott a történet, de végig ott bujkál a melankólia, ami az olvasót is magával ragadja, ha nem figyel. Legalábbis ahogy olvastam én éreztem, hogy egyre jobban nyomaszt a könyv, pedig igyekeztem nem annyira belemélyülni, de akaratom ellenére elragadott és elvarázsolt. Szinte hajtott, űzött, hogy a végére érjek és minden kiderüljön, mert sok-sok kérdés tört elő, ahogy lapról lapra izgalmasabbá vált a könyv.


Nem mondom, hogy nem fordult meg a fejemben, hogy annyit nem ér, hogy szinte letaglózzon, de örülök, hogy nem tettem le és végig olvastam, mert egy irodalmi élménnyel gazdagabb lettem.


Nagyon ritkán jut az ember ennyire jól megírt és szerkesztett könyvhöz, tehát érdemes nekikezdeni. 

Ami a legjobb, hogy végig aktívan tartja az olvasó képzeletét és ez mostanában egyre ritkább.

Nem is nagyon tudok többet írni, mert egyszerűen annyira jó, hogy muszáj elolvasni, hogy megértsük.

5/5

Tartalom.:

Margaret Lea kisasszony egy angol kisvárosban éli nem túl izgalmas életét. Édesapja antikváriumban dolgozik, s mivel imádja a letűnt korok stílusát és történeteit, rég elhunyt írók életrajzának megírásával szórakoztatja önmagát és olvasóit. Egy nap azonban furcsa levelet kap Miss Wintertől, aki felkéri, írja meg az ő életrajzát is. A leghíresebb élő angol írónő életéről már sokan írtak, de minden biográfusának más és más élettörténetet mondott el. A legfurcsább talán mégis az, hogy első művében a címben ígért tizenhárom történet helyett csak tizenkettő szerepel. Vajon csak véletlenül maradt ki, vagy szándékosan nem került bele? Ez a sok rejtély elegendő ahhoz, hogy Margaret elfogadja a felkérést és elinduljon az írónő házába, ahol még több titok, meglepetés és szellemi kaland vár rá...

Diane Setterfield - A tizenharmadik történet

Az írónő:


Valahogy így képzelem el a könyv egyik fő helyszínét a leírás alapjánMegjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…