Ugrás a fő tartalomra

C.W. Gortner, Medici Katalin vallomásai

Szembesülnöm kell vele, hogy mennyire elhanyagolom a blogomat, amiből igazából még nem is tudom mi fog kifejlődni, tovább vitorlázik-e a könyvek tengerén velem a fedélzeten, vagy sem.
Mindenesetre most ismét egy nagyon kellemes, izgalmas és igazi történelmi olvasmányról szeretnék beszámolni. 
A könyv annyira magával ragadott, hogy muszáj megosztanom ezt itt a blogon is. Igazából már régóta szemeztem a könyvvel, de valahogy mindig akadt másik, talán azért, mert nem bíztam benne, hogy valóban egy lebilincselő naplószerűen megírt vallomást fogok olvasni.
 Pozitívan csalódtam, mert ez a könyv egy ízig-vérig talpraesett nőről szól, mintha bepillantást kapnék egy önmagának íródott naplóba. Az író valóban azt a látszatot tudta kelteni, mintha maga Medici Katalin naplóját tartanánk a kezünkben. 
Már gyermekkorában megpecsételődött a sorsa, egy sikertelen házasság, gyermekek születése és elvesztése, folyamatos viszály és háború övezte a mágiával átitatott életútját. 

Apja II.Lorenzo Firenze ura volt, még anyja egy Bourbon hercegnő, Katalin 1519-ben született,  mindkét szülőt korán elvesztette, ezért minden hozzá közel álló családtag csak a saját politikai céljainak akarta felhasználni élete első 11 évében, ez igen erős nyomokat hagyott benne. 
Kelemen pápa meglátta Katalinban a saját maga számára kedvező lehetőséget és hozzáadta Franciaország királyának I. Ferencnek fiához Orleans-i Henrikhez, melyből egy boldogtalan házasság született, a férje folyamatosan szeretőt tartott egészen haláláig, Katalint bár az évek alatt megkedvelte igazi szerelem sosem alakult ki közöttük. A legdurvábbnak azt tartottam a könyvben - ha tényleg így történt, akkor valóban nagyon megalázó lehetett és nem sokan tűrtek volna ennyit, mint Katalin-, hogy a férje szeretője a szerelmi aktus alatt végig az ágy végénél állt és onnan irányított. A lényeg a lényeg azért születtek gyermekeik Ferenc 1544-ben, aki gyermekkorától igen gyenge volt, majd korán meg is hallt. 13 év alatt 13 gyermeke született, közülük hárman még csecsemő korukban meghaltak Katalint csak két gyermeke élte túl, amivel igazán nem lehetett könnyű anyaként megbirkóznia. Régensként a fiai által hatalomhoz jutott, fő elképzelése volt egy vallási viszályoktól mentes Franciaország, de mindezt nehéz volt elérnie, folyamatos vallási és hatalmi harcokkal kellett megküzdenie. Katalint egész élete során végigkísérték a látomásai, Nostradamus jóslataiban is hitt az életének sok mozzanatát tudta előre, bár élni nem mindig tudott azzal, hogy megfordítsa a sorsot, ilyen volt a férje halála is.
A blois-i kastályában halt meg 1589-ben.
Nem volt könnyű személyiség, mégis  valahol csodálatot vált ki ez a bátor, kitartó és önfeláldozó, a mágiától sem távol álló uralkodónő. 

Azt, hogy mennyire tetszett a könyv az is mutatja, hogy 3 nap alatt kiolvastam, ja és mindezt munka mellett, tehát valamit nagyon jól  összerakott az író ebben a kötetben, mert a könyv terjedelme 552 oldal, ami nem kevés.


kép forrása: libri

Már megjelent a következő kötet is, amit remélem hamarosan olvashatok


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…