2011. május 29., vasárnap

Agatha Christie, Életem

Mostanában Agatha Christie könyvei közül többet újraolvastam és eljutottam odáig, hogy az élete is érdekelni kezdett, ki is van valójában a zseniálisan megírt történetek mögött.
Igaz, hogy számos könyv jelent meg az írónő életéről, de a legtöbb életének egy bizonyos szakaszára koncentrált, vagy szigorúan ellenőrzött adatokat jelentethetett meg. Ebben a kötetben eltűntek ezek a korlátok és az írónő saját, valós emlékeit ismerhetjük meg, persze csak annyit, amennyit láttatni enged őnmagából. A könyv egy évvel az írónő halála után 1977-ben jelent meg.
Ez egy önéletrajz és mégsem teljesen. Egy remekbe szabott regényre hasonlít inkább, igazán vaskosnak tűnhet a kötet elsőre és talán nem is merünk nekivágni, legalábbis én kétszer is félretettem. Viszont harmadjára már nem fogott ki rajtam belelapoztam és rögtön el is vesztem benne.
Egy igazi NŐ volt, csupa nagybetűvel, a dolgokat reálisan látta, szerette a kényelmet, de nem ijedt meg a kényelmetlenségektől sem. Tudta élvezni és elfogadni azt, amit a sorstól kapott, erre csak igazán kevesek képesek úgy ahogy ő tette. Anya volt és feleség, de mindemellett független személyiség, akit még a család sem akadályozott abban, hogy karriert építsen, vagy éppen bejárja a világot, ha úgy tartotta a kedve. Meg tudott újulni és egy vesztett helyzetből is olyan könnyed elfogadással állt talpra,  hogy mi csak ámulunk és bámulunk, közben azt kérdezzük magunktól: mi vajon képesek lennénk minderre, amire ez a csodálatos nő képes volt?
Szerintem a válasz sokunknál: a Nem lenne.
Igazán izgalmas életet tár elénk a könyv.
Egészen a gyerekkoráig repülünk vissza, innentől kezdve aprólékosan elmesélt történetbe kerülünk, ahol kis anekdoták közbeszúrásával csapong az időben az írónő, de ez egyáltalán nem zavarja meg az elbeszélést.
Akár útikönyv is lehetne, mert szinte kedvet kapunk elkalandozni az életének fontos helyszíneire, olyan bájosan ír róluk, hogy nem lehet kivonni magunkat a hely és az emberek hatása alól.
Nekem nagyon tetszett az az életszemélet, ahogy az egész életét élte, egy nagyon értékes ember visszaemlékezéseit olvashatjuk és a végére érve azzal az érzéssel tesszük le a könyvet, hogy egy napon újra elővesszük és ismét elmerülünk ebben a kalandos életben.
Nem csak Agatha Christie rajongóknak ajánlom ezt a könyvet, hanem mindazoknak akik szeretnének egy igazán jól megírt önéletrajzot olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Kövess e-mailben is