2024. július 25., csütörtök

Annabel Monagham: Nora kilép a forgatókönyvből

 Fülszöveg: Nora ​életét hamarosan elejétől végéig újra kell írni…

Nora Hamilton bárkinél jobban ismeri a szerelem képletét. Forgatókönyvíró egy romantikus tévécsatornánál, úgyhogy ez a munkája. Amikor az ingyenélő férje lelép, és egyedül hagyja őt a két gyerekkel, Nora pénzre váltja a házasság csődjét: megírja élete legjobb forgatókönyvét.

Elképedten értesül, hogy mozifilmet készítenek a forgatókönyvéből, amit ráadásul az eredeti helyszínen, Nora százéves házában forgatnak le. A mihaszna férj szerepét a Bolygó Legszexibb Pasijára, Leo Vance-re osztják, és ezzel Nora élete mindenestül a feje tetejére áll.

A forgatás végeztével a stáb összepakol, Leót viszont Nora egy fél üveg tequila társaságában a verandán találja. A férfi napi ezer dollárt fizet, ha maradhat még egy hétig. A plusz hétezer dollár kimondottan jól jönne Norának, de nem is ezért egyezik bele, hanem mert látja Leo tekintetében: erre most tényleg szüksége van.

Egy hét sok vagy kevés? Arra elég, hogy valakibe beleszeress. És arra is, hogy összetörd a szíved.

A Nora kilép a forgatókönyvből a legjobb fajta szerelmi történet – tele van melegséggel, szellemességgel és bölcsességgel. Nem hiányzik belőle a való világ, ahol dolgozni kell, gyereket nevelni, és minden felnőtt valami csomagot cipel magával. Nora és Leo számára a szerelem nagyobb sztori, mint egy szélesvásznú mozifilm.



A hóbortos nyár kihívásra olvastam el ezt a romantikus regényt, ami a kihívás júliusi közös könyve. Nagyon reméltem, hogy a vidám borító egy igazi romantikus pezsgő hangulatú történetet fog rejteni, de lássuk, hogy így volt-e!

A történet Nora Hamilton köré épül, aki nem másból él, mint romantikus forgatókönyvek írásásból. Az élete sorsdöntő eseményét, a házasságának felbomlását is papírra vetette, amiből készült egy mozifilm is, amiben a sármos és híres színész, Leo Vance játszotta a főszerepet. A filmhez pedig nem is találhattak volna jobb helyszínt, mint Nora 100 éves házikója és a kerti elbűvölő Teaháza. A filmet leforgatták, de Leo ott maradt másnap reggel Nora verandáján a saját érzelmi csomagjával, amiből Norának sincs kis pakkja. A megállapodásuk szerint Leo hét napig maradhat Noránál, hogy összeszedje magát érzelmileg és visszatérjen a munkájához, de a dolgok sosem ennyire egyszerűek és alakulnak úgy, ahogy azt eltervezték.

A regény Nora és Leo történetét tárja az olvasó elé, annak minden szomorúságával, vidámságával és romantikájával.

A Nora kilép a forgatókönyvből egy bájos, szellemes, de sajnos kicsit sem életszagú történet. Számomra pont az volt az erőssége, ami egyben a gyengesége is: kinőtte a történet a kereteit, túlírták. Többször éreztem azt, hogy egy kibővített Júlia, Ramona füzetecskét olvasok (nem, nincs velük semmi, de semmi bajom, sőt jól tudnak esni ezek a limonádé történetek is, de ott tudom, hogy mit is fogok kapni a történettől), de egy regénytől, egy jól beharangozott regénytől sokkal többet vártam.

A karakterekkel sem voltam maradéktalanul elégedett, ami talán el is vitte azt az olvasási élményt, ami egyébként lehet, hogy ott lapul a sorok között. Szerettem Nora élethez és a kapcsolatokhoz való hozzáállását, de Leo tekintetében már egyértelműen nem éreztem át sem a problémáit, sem magát a karatkert. Számomra a két szereplő között nem működött a kémia, talán azért sem, mert inkább a külsőségeket láttuk, nem volt olyan mély érzelmi tartalma a történetnek, amitől a romantikus regények wow-faktora megmutatkozhatott volna. Inkább egy kölyök és egy érettebb nő kissé furcsa kapcsolata bontakozott ki, akik több okból sem használták a kommunikációs csatornákat és a jeleket sem egyféleképpen értelmezték.

Viszont, akik nagyon tetszett és szerintem jól is sikerült az írónőnek ábrázolnia azok a gyerekek voltak. Nora gyerkőceit, főleg Arthur-t nagyon megkedveltem, olyan kis csodabogár, de a maga gyermeki bájával. Bernadette pedig az ösztönösségével és kedvességével vett le a lábamról, számomra inkább ők voltak azok, akik miatt mégis valahogy kedvelni tudtam a történetet.

Annak ellenére, hogy ez a regény engem érzelmileg nem érintett meg mélyen, mégis azt tudom javasolni, hogy nyári kikapcsolódásként vegyétek le a polcról, adjatok neki egy esélyt, mert mindenkinek a pillanatnyi lelkiállapota, hangulata más olvasási élményt eredményezhet.


0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon