2024. július 25., csütörtök

Annabel Monagham: Nora kilép a forgatókönyvből

 Fülszöveg: Nora ​életét hamarosan elejétől végéig újra kell írni…

Nora Hamilton bárkinél jobban ismeri a szerelem képletét. Forgatókönyvíró egy romantikus tévécsatornánál, úgyhogy ez a munkája. Amikor az ingyenélő férje lelép, és egyedül hagyja őt a két gyerekkel, Nora pénzre váltja a házasság csődjét: megírja élete legjobb forgatókönyvét.

Elképedten értesül, hogy mozifilmet készítenek a forgatókönyvéből, amit ráadásul az eredeti helyszínen, Nora százéves házában forgatnak le. A mihaszna férj szerepét a Bolygó Legszexibb Pasijára, Leo Vance-re osztják, és ezzel Nora élete mindenestül a feje tetejére áll.

A forgatás végeztével a stáb összepakol, Leót viszont Nora egy fél üveg tequila társaságában a verandán találja. A férfi napi ezer dollárt fizet, ha maradhat még egy hétig. A plusz hétezer dollár kimondottan jól jönne Norának, de nem is ezért egyezik bele, hanem mert látja Leo tekintetében: erre most tényleg szüksége van.

Egy hét sok vagy kevés? Arra elég, hogy valakibe beleszeress. És arra is, hogy összetörd a szíved.

A Nora kilép a forgatókönyvből a legjobb fajta szerelmi történet – tele van melegséggel, szellemességgel és bölcsességgel. Nem hiányzik belőle a való világ, ahol dolgozni kell, gyereket nevelni, és minden felnőtt valami csomagot cipel magával. Nora és Leo számára a szerelem nagyobb sztori, mint egy szélesvásznú mozifilm.



A hóbortos nyár kihívásra olvastam el ezt a romantikus regényt, ami a kihívás júliusi közös könyve. Nagyon reméltem, hogy a vidám borító egy igazi romantikus pezsgő hangulatú történetet fog rejteni, de lássuk, hogy így volt-e!

A történet Nora Hamilton köré épül, aki nem másból él, mint romantikus forgatókönyvek írásásból. Az élete sorsdöntő eseményét, a házasságának felbomlását is papírra vetette, amiből készült egy mozifilm is, amiben a sármos és híres színész, Leo Vance játszotta a főszerepet. A filmhez pedig nem is találhattak volna jobb helyszínt, mint Nora 100 éves házikója és a kerti elbűvölő Teaháza. A filmet leforgatták, de Leo ott maradt másnap reggel Nora verandáján a saját érzelmi csomagjával, amiből Norának sincs kis pakkja. A megállapodásuk szerint Leo hét napig maradhat Noránál, hogy összeszedje magát érzelmileg és visszatérjen a munkájához, de a dolgok sosem ennyire egyszerűek és alakulnak úgy, ahogy azt eltervezték.

A regény Nora és Leo történetét tárja az olvasó elé, annak minden szomorúságával, vidámságával és romantikájával.

A Nora kilép a forgatókönyvből egy bájos, szellemes, de sajnos kicsit sem életszagú történet. Számomra pont az volt az erőssége, ami egyben a gyengesége is: kinőtte a történet a kereteit, túlírták. Többször éreztem azt, hogy egy kibővített Júlia, Ramona füzetecskét olvasok (nem, nincs velük semmi, de semmi bajom, sőt jól tudnak esni ezek a limonádé történetek is, de ott tudom, hogy mit is fogok kapni a történettől), de egy regénytől, egy jól beharangozott regénytől sokkal többet vártam.

A karakterekkel sem voltam maradéktalanul elégedett, ami talán el is vitte azt az olvasási élményt, ami egyébként lehet, hogy ott lapul a sorok között. Szerettem Nora élethez és a kapcsolatokhoz való hozzáállását, de Leo tekintetében már egyértelműen nem éreztem át sem a problémáit, sem magát a karatkert. Számomra a két szereplő között nem működött a kémia, talán azért sem, mert inkább a külsőségeket láttuk, nem volt olyan mély érzelmi tartalma a történetnek, amitől a romantikus regények wow-faktora megmutatkozhatott volna. Inkább egy kölyök és egy érettebb nő kissé furcsa kapcsolata bontakozott ki, akik több okból sem használták a kommunikációs csatornákat és a jeleket sem egyféleképpen értelmezték.

Viszont, akik nagyon tetszett és szerintem jól is sikerült az írónőnek ábrázolnia azok a gyerekek voltak. Nora gyerkőceit, főleg Arthur-t nagyon megkedveltem, olyan kis csodabogár, de a maga gyermeki bájával. Bernadette pedig az ösztönösségével és kedvességével vett le a lábamról, számomra inkább ők voltak azok, akik miatt mégis valahogy kedvelni tudtam a történetet.

Annak ellenére, hogy ez a regény engem érzelmileg nem érintett meg mélyen, mégis azt tudom javasolni, hogy nyári kikapcsolódásként vegyétek le a polcról, adjatok neki egy esélyt, mert mindenkinek a pillanatnyi lelkiállapota, hangulata más olvasási élményt eredményezhet.


2024. július 8., hétfő

Elle Cosimano: Finlay Donovan mindent kockára tesz

 Fülszöveg: Finlay ​Donovan és bébicsősz-tettestársa, Vero, igazán rászolgált már egy pihenős, csajos hétvégére. Ezért úgy döntenek, hogy elutaznak Atlantic Citybe, de mivel a kaszinók és a szórakozás csak fedősztori, hogy visszaszerezzenek egy ellopott kocsit és Vero gyerekkori szerelmét, Javit, akit Marco, a veszedelmes uzsorás rabolt el, lefogadhatjuk, hogy az igazi kikapcsolódás még várat magára. Ráadásul a kotnyeles útitársak is kellemetlenül megszaporodnak – Finlay volt férje, Steven, valamint anyja is szükségét érzi annak, hogy csatlakozzon hozzájuk.

Alighogy berendezkednek a lepukkant kaszinó-szállodájukban, máris beüt a krach: Marco a teljes tartozás azonnali törlesztését követeli Javi életéért cserébe. És tudni akarja, hova tűnt unokatestvére, a rejtélyesen köddé vált Ike. Mivel Finlay és Vero semmiképpen sem tárhatja Marco elé, hogy valójában mi történt Ike-kal, kénytelenek új tervet kovácsolni – kinyomozzák, hol van Javi és az Aston Martin, és egyszerűen visszalopják.

Igen ám, de amikor a terv első lépéseként belopakodnak Marco lakosztályába, hogy kiderítsék, amit csak lehet, a férfi hullájába botlanak. Ráadásul nem sokkal később a szállodájukban felbukkannak négyen is az otthoni rendőr rokonok és ismerősök közül, akik szintén Ike után kutakodnak. Köztük van a dögös zsaru, Nick is, aki a rendőrakadémián a Finlay-vel töltött fülledt éjszakát követően túlságosan is buzgón tapad rá.

Vajon Finlay képes lesz a felszínen maradni egy féltékeny volt férj, két koraérett kisgyerek, egy házassági gondokkal küzdő anya és egy bomlófélben lévő uzsorás ostromában, és ép bőrrel megúszni Atlantic Cityt?



Van valaki, aki nem ismeri Finlay Donovan-t és népes kis családját? Itt az idő lecsapni erre a remek sorozatra.

A sorozat 4. része is pont olyan erős humorban és akcióban, mint az első három rész volt, igaz, hogy  sok utalás van az előző részekre, de előismeret nélkül is igazán kellemes szórakozást nyújthat a könyv. Azonban én mégis azt tanácsolom, hogy kezdjétek az elején, mert úgy lesz abszolút sorozatspecifikus az élmény.

Finlay és népes kis családja - papa, mama, gyerekek csupa szív, szeretet…. ja, nem – ezúttal elindulnak Atlantic City-be, hogy kiszabadítsák a habókos babysitter, Vero barátját, Javit és közben elsikáljanak egy kis maffiatartozást is, a család pedig mit sem sejtve kedvére pihenhessen. Finlay ezúttal azonban túl mélyre kerül, kezd kicsúszni az irányítás a kezéből, hiszen  a családi szálak is kellőképpen összekuszálódnak.  Együtt utazik a féltékeny volt férjével, a házassági problémák elől menekülő anyjával, a továbbra is rakoncátlan gyerekeivel és Veroval, a „kicsit” zűrös babysitter, sőt hívatlan vendégek is beállítanak, közülük csak egy a sármos rendőr, Nick.

Finlay nagyon sokat változott az első részhez képest, a karakter merevsége a semmibe veszett, ezúttal már egy igazán laza nőt kapunk, aki szereti a saját szabályai szerint intézni az ügyeket, amiben Vero igazi partner, sőt, sokszor még adja alá a lovat. Adott tehát két vagány csaj, de itt a pozitívum, hogy nem valami fiatal fruskákról van szó, hanem olyan hús-vér nőkről, akikkel az olvasó is könnyen azonosul, talán ezért is nyújt egy másfajta szórakozási élményt ez a könyv. Véleményem szerint Finlay ábrázolása olyan, mint amikor Bridget Jones egyesül Isabella Goodwin-nel. Emellett Stevenen, a volt férjen is megesett kicsit a szívem, de csak egészen picit, illetve Nick is hozta a szokásos formáját, Finlay anyukája és nővére pedig ezúttal is igazán szerethető karakterek voltak. Összességében életszerű karakterábrázolás és humoros atmoszféra jellemzik a regényt, amit én nagyon kedveltem.

Szerettem azt is, hogy Finley egyre bizarrabb kalandokba keveredik és ezzel arányosan a hullák száma is folyamatosan emelkedik körülötte. Ennél a történetnél az olvasónak is el kell engednie a gyeplőt, fel kell ülnie a hullámvasútra és egyszerűen csak élvezni ezt az őrült ámokfutást.



Plusz jó hír, hogy a kötet ezúttal egy kisregényt is rejt, ami Vero előzménytörténete, Veronica Ruiz bankot rabol címmel.

Kaotikus, humoros és bájos olvasmány, amit mindenkinek nagyon jó szívvel ajánlok!

 A könyvet köszönöm az Agave Kiadónak!

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon