2023. június 2., péntek

Ismeretterjesztő irodalmat ajánlok: Agyszerviz és Okos csajok

Kettő friss megjelenést szeretnék a figyelmetekbe ajánlani a Corvina Kiadó palettájából.  Mindkét kötet az ismeretközlő irodalom kategóriájába sorolható és olyan területekre kalauzolja el az olvasókat, ahol valószínűleg ritkábban járnak. Az egyik kötet a gondolkodás világába repít  minket, a másik kötet a CIA egy kevésbé közismert részébe enged betekintést, ahova azok a bátor nők tartoztak, akik megpróbáltak szembe menni a szokásokkal és elérni céljaikat egy férfiak uralta világban. Mindkettő kötet érdekes volt számomra és tudott újdonsággal szolgálni, ami miatt már megérte ezeket a köteteket kézbe venni. Csak ajánlani tudom mindkettőt a téma kedvelőinek és azoknak, akik nyitottak az új ismeretekre, önfejlesztésre és az érdekes női sorsok irányába. 


_Fülszöveg: „Egy ​felmérésben egymillió középiskolás diák értékelte a vezetői képességét: 70 százalék átlagon felülinek tartotta magát, 60 százalék pedig úgy gondolta, olyan jól boldogul másokkal, hogy ennek alapján a legjobb 10 százalékba tartozik. Amikor egyetemi oktatók értékelték a tanítási képességüket, kétharmaduk a legjobb 25 százalékba sorolta magát. A túlzott magabiztosság újabb példái után megkérdezem a hallgatókat: Mit gondolnak, az amerikaiak hány százaléka tartotta magát az átlagosnál jobb autóvezetőnek? A diákok az összes eddiginél nagyobb számokat kiabálnak be, például 80 vagy 85 százalékot, és jókat kuncognak, mert annyira durvának tartják ezeket az értékeket. De mint kiderül, még mindig alábecsülik az arányt: a helyes válasz 93 százalék.”

„A könyv nemcsak azokat a kognitív csapdákat világítja meg, amelyek gajra vágják a gondolkodásunkat – hanem gondolkodásunk újragondolásában is megbízható kalauz.”
– Adam Grant, a New York Times bestseller-listáját vezető Gondold újra! szerzője

„Életünk minden napján véleményeket fogalmazunk meg – és nem állunk mindig a helyzet magaslatán. Az Agyszerviz felbecsülhetetlen értékű forrás mindenkinek, aki jobban akar gondolkodni. Woo-kyoung Ahn rendkívül világosan, hihetetlenül érdekes és gyakran vicces példákon, élvonalbeli kutatások alapján magyarázza el, milyen gyakori hibákat követünk el – és hogyan kerülhetjük el őket.”
– Gretchen Rubin, a New York Times bestseller-listáját vezető The Happiness Project (A boldogságprojekt) és The Four Tendencies (A négy típus) szerzője

„Az Agyszerviz világklasszis. Megolajozza a mentális fogaskerekeket, újra berúgja a kognitív motort, és elindít az okosabb döntések felé vezető úton.”
– Daniel H. Pink, a New York Times bestseller-listáját vezető The Power of Regret (A megbánás ereje), a Motiváció és A megújult elme szerzője

„Írtak már könyveket a gondolkodás tipikus hibáiról és torzításairól, de Ahn könyve nem mindennapi. Mindössze nyolc fontos gondolkodásbeli problémát állít középpontba, így mindegyiket alaposan megmutathatja az olvasónak, mégpedig érdekfeszítően, köznapi nyelven. Betetőzésként pedig meggyőző, kutatásokon alapuló módszereket kínál a problémák káros hatásának enyhítésére. Telitalálat!”
– Robert Cialdini, a New York Times bestseller-listáján szereplő Hatás és Előhatás szerzője




A megismerési folyamatok sosem egyszerűek, főleg akkor nem, ha éppen önmagunkról van szó. Elöljáróban leszögezem, hogy ez a kötet nem egy könnyed olvasmány, de mindenképpen érdemes időt fordítani arra, hogy tanulmányozzuk az írás által a gondolkodásunkat, a gondolkodás során ejtett hibáinkat és kísérletet tegyünk azok kiküszöbölésére, környezetünk megértésére. A kognitív pszichológiába a gondolkodás is beletartozik, de, mint az írás is mutatja egy nagyon összetett témával van dolgunk. Az író bemutatja, hogy hol szúrjuk el, amikor azt akarjuk, hogy igazunk legyen, hogyan vihet tévútra a veszteségtől való félelem, sőt fény derül arra is, hogy miért nem értik meg mások azt, ami nekünk nyilvánvaló. Ezek csak apró részek, amelyeket kiragadtam a könyvből, mert engem ezek érdekeltek a legjobban, illetve ezekbe a témakörökbe tudtam igazán elmélyülni. 

A kötet azok számára is egyértelműen hasznos és érdekes lehet, akiktől távol áll az analitikus gondolkodás, hiszen az író megpróbálja érthetően, a laikusok számára is emészthető formában feltárni a kutatások és szakirodalom témába vágó részeit, saját tapasztalatait. 
Bevallom, eleinte tartottam attól, hogy nehezen fogom befogadni a sok információt, de mindez alaptalannak bizonyult, mert fejezetenként szépen haladtam és nagyon sok érdekességet, a mindennapokban is hasznos és használható ismeretet szereztem meg. Egy pici ellentétes érzésem azzal kapcsolatban keletkezett, hogy az író kevésbé elfogadó az övétől eltérő gondolatmenetekre, amit az olvasás során végig érezni is lehetett. 
Biztos vagyok abban, hogy ez a könyv időről időre le fog kerülni a polcomról, hogy fellapozzam, hiszen folyamatosan fog tudni újat nyújtani attól függően, hogy éppen milyen nézőpontból szemlélem az olvasottakat. Az írónő alapjában arra kereste a választ, hogy a kognitív pszichológia hogyan javíthat az életünkön és igazából úgy gondolom, hogy mindenki egy picit jobbá tudja majd tenni a mindennapjait azáltal, hogy a  saját és a környezetében lévő emberek gondolkodását egy másik aspektusból is megismerheti. Egy remek ismeretterjesztő kötetet ismerhettem meg Woo-kyoung Ahn tolmácsolásában.  




Fülszöveg: Az ​Okos csajok a második világháború utáni Amerika legfontosabb női kémjeinek pályafutását dolgozza fel. Fürge eszük, remek humoruk és ragyogó tehetségük miatt kapták ezt az elnevezést férfi kollégáiktól. Nem volt könnyű kiharcolniuk, hogy velük egyenlő fizetést kapjanak, és maguk is vezető pozícióba emelkedhessenek, noha úttörő szerepet játszottak annak a szervezetnek a megalapításában és módszereinek kidolgozásában, amelyet ma CIA néven ismerünk.
„Az ember nem úgy lesz kémmé, hogy kitölt egy jelentkezőlapot. Egy ilyen elhatározás minden egyébnél fontosabb, és egész életre szól, méghozzá olykor erőszakos véget érő életre. Kémnek lenni nem csupán foglalkozás, hanem életmód is. Aki erre az útra lép, többé egyetlen családtagját vagy barátját sem avathatja be teljesen a bizalmába. Az ember hátrahagyja a megszokott környezetét, és akár évekre külföldre távozik. Sikereit csupán egy szűk körben fogják elismerni. Titkaira sokszor a halála után sem derül fény. Ha pedig az ember történetesen nő is, akkor a meghozott áldozatok még súlyosabbak…”
„Végre megtudjuk, milyen fontos szerepet játszottak a nők a CIA létrehozásában.” Publishers Weekly




Nathalia Holt mesteri életrajzi kötete egy lenyűgöző kutatómunka eredménye. Olyan archív naplókra, levelekre korai feljegyzésekre támaszkodva mutatja be azon úttörő nők munkásságát, akik megcsillogtatták képességeiket egy férfiak uralta környezetben. Öt erős karakter, akik szembementek a nőkre rákényszerített sztereotípiákkal, átléptek a saját korlátaikon és sikeressé váltak a fériak uralta szervezetnél, a C-nál. Ezek a bátor nők már akkor is a szervezetnek dolgoztak, amikor még a C, mint olyan nem létezett, ők is hozzájárultak ahhoz, amivé a szervezet később vált. Az írónő nagy hangsúlyt fektet annak bemutatására, hogy a nőket mennyire beskatulyázták, arra ahogy az érdemeiket nem voltak hajlandóak úgy és abban a formában elismerni, mint tették azt a férfi munkatársakkal, sőt azt ahogy egyenesen korlátok közé próbálták szorítani őket. Szépen kirajzolódik a harc annak vonatkozásában ahogy ezek az erős nők igyekeznek kitőrni és bebízonytani, hogy legalább annyira értékes tagjai a szervezetnek, mint a férfiak.

Tetszett, hogy a szerző egyenként mutatja be az eltérő személyiséggel bíró női karaktereket, de a leírás mégis összeáll egy kerek egész cselekménnyé, ami a kiváló narratívának köszönhető. Szinte mindvégig érdekesen tudta bemutatni a nők kihívásokkal teli mindennapjait, mert annyira mégsem eltérő az életük, mint a mai nőké, legfeljebb a korszak nyújtotta háttér és a milliő ad hozzá némi plusz izgalmat. Az írás egyáltalán nem száraz, igaz néhol érezhetünk pici csapongást a női karakterek között, de így is érdekes női sorsok és  bonyolult szálak vezetnek el minket egy olyan világba, amelyről eddig nagyon kevés, igazán jó írás született.

Az írónő bebizonyította, hogy a száraz tényekből is lehet egy érdekes és a figyelemre méltán érdemes kötetet megírni. Bátran ajánlom azoknak az olvasóknak, akik szeretik a  történelmet és fogékonyak a női sorsokat bemutató írásra.

A könyv végkifejlete is pozitív üzenetet közvetít, ami külön plusz pont annak ellenére, hogy a téma maga nem könnyű, de igazi csemege a téma kedvelőinek.

 


A könyveket köszönöm a Corvina Kiadónak!


Okos csajok  

Agyszervíz



0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon