2022. május 28., szombat

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tekeklub réme - kicsit szomorkás bejegyzés


F Ü L S Z Ö V E G


Már ​megint Agatha Raisin, aki mindig gyilkosságokba botlik! Most például épp a mircesteri parkban sétál, amikor segélykérő sikoltásokat hall. Így talál rá egy gyeptekepályán az idős házaspárra, Mr. és Mrs. Swinburnre, a lábuknál egy férfi holttestével. A halott nem más, mint az Admirális néven ismert kiöregedett tengerész, aki az italozás nagy barátja. Régi ismerősünk, Wilkes főfelügyelő balesetnek minősíti az ügyet, hiszen a halált rumosüvegben tárolt gyomirtó okozta. Agatha csalhatatlan szimata viszont gyilkosságot jelez.

A helyiek arról pletykálnak, hogy maguk Swinburnék a gyilkosok. Az idős pár kétségbeesetten kéri Agathát: segítsen tisztázni őket. Agatha és munkatársai –Wilkes bosszúságára – nyomozni kezdenek. Kiderül, az Admirálisnak sötét múltja van, s többeknek lehetett oka a gyilkosságra.

Agatha szokott szívósságával keresi a tettest, ám közben egy régi szerelem is ébredezik a szívében, ám ez nem akadályozza meg abban, hogy flörtöljön is, szokásához híven. Emellett szerelmeseket patronál, állatokat ment, apasági ügyeket tisztáz. De vajon meglesz-e a gyilkos?

                                                           
                                            
                                         V É L E M É N Y E M 

Agatha ismét egy hullába, nevezetesen az Admirálisba botlik, aki rum helyett gyomírtót ivott, ráadásul a tekeklub tagjai finoman szólva sem kedvelték. Agatha az egyetlen, aki bűntényt szimatol és a saját ösztöneit követve nyomozásba kezd, közben megold néhány felbukkanó varázslényt övező rejtélyt és egy apasági kérdést is tisztába tesz, csak úgy mellékesen. 

A nyomozást minden további nélkül tudtam volna szeretni, de más szereplőkkel, helyszínekkel, szóval egy teljesen más aspektusban, de nem Agatha-val. Három nyomozati szálat mozgat az író, amelyeknél Agatha és kis csapata kiválóan helyt tud állni, de valami eltört, megszűnt az a varázs, ami eddig számomra a történetek savát és borsát adták. 

Nézzétek el, hogy ennyire szigorú vagyok, de Beaton stílusához annyira hozzászoktam az évek során, hogy a nüansznyi eltéréseket is észreveszem, és bevallom ezek kicsit zavartak olvasás közben. 

A történet során nagyon sok korábbi karakter visszaköszön, akiket egészen jól megformált az író, nem is a mellékszereplőkkel van bajom, hanem azzal, hogy valami elveszett Agatha karakteréből. Nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy mi is az, ami hiányzik, de mintha egy kicsit kifordították volna, annak ellenére, hogy megvannak az Agatha-s jellemzők, valahogy mégsem áll össze a karaktere, azt mondanám érzem, hogy szétcsúszott benne valami. 

A jól ismert tipikus, vicces fordulatok elmaradnak, inkább egy idősebb lelkületű Agatha jelenik meg, aki néha beletörődő, néha pedig túlpörgött. Azt érzem, hogy az írónővel együtt valami meghalt a karakterben is. Becsülendő, hogy R. W. Green megpróbálja még fenntartani a sorozatot, jól is ír, ez tény, a krimi rész is rendben van, de mégsem az A sorozat, amit korábban mindig tűkön ülve vártam. 

Úgy érzem, hogy az iparosmunkát remekül elvégezte Green, mi olvasók pedig kaptunk még egy kicsit Agatha Raisin-ből, de itt és most el kellene engedni Agatha-t M. C. Beaton-nal együtt.  

 A legutóbbi résznél már voltak apró kételyeim azzal kapcsolatban, hogy az írás már nagyrészt egy új író gondolatait, látásmódját viszi tovább és ez most, az utolsó résznél sajnos be is igazolódott. 

Összességében kikapcsolódáshoz remek olvasmány, nem szeretném senki kedvét elvenni a könyvtől.  Semmiképpen nem ajánlom, hogy Ti is úgy túlgondoljátok, mint én, mert tudom, hogy most picit igazságtalanul bántam az új íróval, de az olvasás során sajnos így éreztem és úgy gondolom, hogy illik ezt leírni, ha már ilyen érzések kavarognak bennem. 

Miután megírtam a bejegyzést megjelent az írónő facebook oldalán, hogy idén ősszel érkezik A DEVIL'S DELIGHT, a 33. rejtély

Amerikai Egyesült Államok (kiadás december 13-án): https://us.macmillan.com/books/9781250816160/devilsdelight
Egyesült Királyság (kiadás október 27-én):




0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon