2017. július 15., szombat

Acsai Roland: A betondzsungel könyve - Állati jó kaland!

Egy nagyvárosi Maugli-történetet tartasz a kezedben.Az elárvult Felhőt és Holdat egy Budapestre erősen hasonlító város állatkertjének farkasgondozója veszi magához – aki maga is félig farkas –, és titokban felneveli őket. Az ikrek megtanulják az állatok nyelvét, és amikor nagyobbak lesznek, kimerészkednek a városba. Felhő szerelmes lesz egy fiúba, akit egy gonosz gyárigazgató elrabol. Felhőre, Holdra és társaira vár a feladat, hogy megtalálják és kiszabadítsák. Az izgalmas kalandban szerencsére segítségükre vannak az állatkert lakói is.Ha nem tudod, milyen egy zsiráf hátán, éjszaka vágtatni egy kivilágított sugárúton, akkor olvasd el a könyvet, és megtudod! Tarts velük a fergeteges kalandokban egy „állati jó” könyv lapjain!

Bevallom, szeretem felfedezni a kortárs magyar irodalmat és nincs ez másképpen a gyermekkönyvek vonatkozásában sem. 

Mindig nagyon örülök egy-egy ilyen jellegű felkérésnek és szívesen eleget is szoktam tenni a kérésnek. 

Most alkalmam nyílt még frissen, ropogósan elolvasni Acsai Rolandtól A betondzsungel könyve ifjúsági könyvét.

Ez alkalommal a 12 éves fiam személyében az értékeléshez segítőm is akadt, hiszem ki lehetne hitelesebb értékelő, mint maga a célközönség?! Együtt olvastuk, így hát részben az ő véleményét is olvashatjátok a bejegyzésben.

A történet szerint egy modern Maugli-mesével találkozhatunk, ami egy képzelt városban játszódik, de mivel mi ügyesek vagyunk, így tudjuk, hogy ez a képzelt város nagyon is közel áll Budapesthez, ami szintén már egy piros pontot érdemel, mert a fiam is mindig felkiáltott, amikor ráismert egy-egy általunk is látogatott helyszínre. Na, de térjünk is vissza a történethez. Adott két elárvult csecsemő, ikrek, egy fiú, Hold (Kornél) és egy lány, Felhő (Kincső), akikre az állatkert farkasgondozója,Gólem - aki maga is visszahúzódó életet él - talál rá. Gólem végül úgy dönt, hogy lesz, ami lesz felneveli a gyerekeket, titokban és nem máshol, mint az állatkertben, azon belül is a farkasok ketrecében egy anyafarkas és a falka segítségével.
Gondolhatjátok, hogy ez mit enged sejtetni, két kis vadócot, akik iskolába ugyan nem járnak, de kíváncsiak és szomjazzák a tudást, így a kalandok szinte borítékolhatóak. 
Annyit elárulok, hogy felnőttnek és gyereknek egyaránt érdemes az izgága ikrekkel tartani a város felfedezése és egy rejtélyes eltűnés kibogozása során, mert a nevetőizmaink alaposan munkára lesznek fogva. 

Szerettük ahogy egy klasszikus történet a városban átalakul valami egészen mássá, de mégis oly ismerőssé. A fiam annyira nem azonosította a dzsungel könyvével a történetet, ő inkább új és ismeretlenként tudta befogadni, én viszont a cím alapján is folyamatosan próbáltam hasonlóságokat gyűjteni, ami szintén jó móka volt. Az állatkert gonosz tigrisének, Lángnak a személyében már láttam is az egyik ilyen azonosítási pontot, de volt még több ilyen apró részlet, érdemes nyitott szemmel olvasgatni. 

Nagyon jó volt, hogy a történetben két gyermek is bekerült, mert így a lány és fiú olvasók egyaránt tudnak azonosulni a karakterekkel, ami 8-12 évesek számára nagyon fontos szempont lehet. Én úgy gondolom, hogy a célközönség talán leginkább ez a korosztály lehet, de biztos vagyok benne, hogy a kicsit kisebbek, vagy picit nagyobbak is jól el fognak szórakozni, mert mindenki megtalálja benne a mókát és a számára érdekes jeleneteket. 

A két gyermeki karakter teljesen eltérő személyiséget testesít meg. Jelen esetben a lány az irányító , de a fiú sem marad el nagyon tőle, ha egy kis csínytevésre kerülne sor. Nagyon helyesek és életrevalóak. A karakterek miatt is nagyon megszerettem ezt a mesét, mert egyszerre tudtak belecsempészni elevenséget, huncutságot és egy igazán gyermeki, ártatlan szemléletet. 

A gyerekek kis csínyeinek elszenvedői először az állatok, majd később a kaland során a történet gonosz karakterei voltak. Ezek a csínyek gyermekiek, de ugyanakkor nagyon szórakoztatóak tudtak lenni mindvégig. Mi ezeket a momentumokat élveztük a legjobban az olvasás során. 
Egy élvezetes pont volt még, amikor bekapcsolódott a történetbe a Reszkessetek betörők két rosszfiújára emlékeztető esetlen, kicsit bárdolatlan duo, Granyó és Menyhárt. Szerintünk velük volt teljes ez a vidám kis kompánia, nagyon jól illettek a történetbe, igazi színt vittek bele. 

A történet pedig felépítése szerint három fő részre tagolódott. Az első részben megismerkedünk a szereplőkkel, akik még kicsik és csak az állatkerti életet ismerik. Majd jön a második rész, amikor már 11 évesek és kezd kinyílni előttük a világ, meglátják, hogy a rácson túl is van élet, ezáltal meglódul a fantáziájuk és jönnek a miértek. A harmadik rész, mondhatni a történet csúcsa, a legjava, mert van benne bőven akció és a bájos gyermeki, első szerelem kibontakozásának is tanúi lehetünk. Nagyon tetszett, ahogy az első szerelem témaköre be lett építve a történetbe, hiszen valljuk be a kiskamasz korosztályt már ez is erősen foglalkoztatja. Én, mint szülő annak külön örültem, hogy picit a romantikusabb vonal is helyet kapott, de pont olyan formában, amitől még nem pirulnak a gyerekek sem, hanem természetesen tudják fogadni, hiszen egy vidám és eseménydús történetbe került bele, ezáltal oly nagyon fel sem tűnik, hogy ezen érzelmeikre is hat olvasás közben a cselekmény. 

Az akció jelenetből kiemelnék egy idézetet, amit mindketten imádtunk. Elárulom az ilyen és ehhez hasonló jópofa jelenetekből nem lesz hiány az olvasás során. 

"Vágtattak az utcai lámpák alatt, és a zsiráfok a végtelen szavannákra képzelték magukat. A kereszteződésben lelassítottak, és megadták az elsőbbséget az éjszakai taxisoknak. " 120. oldal

Még mielőtt zárnám a bejegyzést meg szeretném említeni a grafikát is. A rajzok magukkal ragadtak mindkettőnket, aranyosak, kedvesek és remekül illettek mindvégig a történetbe, annak fontos részét képezték. 
Mutatom is milyen rajzok kerültek a lapokra: 

Összességében egy nagyon is szerethető, modern mese bontakozott ki, ami tele volt humorral és a világot éppen felfedező gyermekek még megingathatatlan hitével. 
Ajánlom a kiskamaszoknak és szüleiknek, remek nyári élmény lesz ez a történet városban és vízparton egyaránt!

A bejegyzést pedig szintén egy idézettel zárnám:

"Nem kell mindenre magyarázat - gondolkozott el Hold. Néha jó, ha marad egy kis titok."
 137. oldal.

A könyvet köszönöm Acsai Rolandnak és a Kildarának!






0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon