2014. szeptember 28., vasárnap

Tóth Gábor Ákos-Édesvízi mediterrán



Biztos mindenkinek van emléke a Balatonról, de csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy a mindennapjaikat is e csodás tó partján töltsék, főleg nem egy szőlőbirtokkal rendelkező régi házban, pedig valljuk be mindannyian vágyunk arra, hogy örököljünk akár a Balaton partján egy cseppnyi földet egy pici házzal. 

A könyv főhősének a kanadai, de magyar felmenőkkel büszkélkedő T.G. Oaks-nak mindez megadatik anélkül, hogy kérte volna. 

Tóth Gábor Ákos három részesre tervezett sorozatának első kötetét vettem kézbe a minap. Csábító volt a cím és a borító is.

Édesvíz, mediterrán igazán ígéretes két szó, ami felcsigázza az ember érdeklődését. Alighogy elolvassuk az első pár oldalt és hopp már a Balaton partján találjuk magunkat egy piciny faluban, ahol lelassult az élet, elvileg....

Ide érkezik főhősünk egy családi örökségnek köszönhetően, legfőképp, hogy pénzt kovácsoljon a nyakába szakadt, lepukkant házból és a hozzá tartozó szőlőből.

Ezzel kezdetét veszi a Bor, mámor Provencre-re nagyon hasonlító életérzéssel átitatott történet.
Megjelennek a tipikus vidéki helybéli emberek, akik a faluban élték le az egész életüket és nekik a Balaton a világ közepe, de találkozunk olyan átutazókkal, akik csak kikapcsolódni jönnek le a nyüzsgő városból, vagy éppen azokkal a külföldiekkel is megismerkedhetünk, akik a Balaton partján találták meg a megélhetésüket biztosító lehetőséget.
Egy olyan falu a történet központja, ahol mindenki mindenkiről tud mindent, de legfőképpen az idegenekről, amiből szintén nevetésre ösztönző helyzetek alakulnak ki.
Ahogy peregnek a lapok úgy süppedünk bele a kellemesen andalító Balaton parti falu mindennapjaiba és szinte már- már közeli ismerősnek tekintjük a szereplőket.
Annak ellenére mondom ezt, hogy néhol úgy éreztem picit eltúlzott a szereplők közvetlensége, mert nem feltétlen tipikusan a magyar emberekre jellemző az a fajta nyitottság, ami végigkíséri az egész történetet. Amint ezen sikerül átlendülnünk, biztosan élvezni fogjuk az előttünk zajló eseményeket.

Tóth Gábor Ákosnak el kell ismerni, van humora és kész, nem éreztem azt a kényszeredett vontatott közlési kényszert, mint más hasonló életérzést közölni szándékozó regénynél.
Azért egy pici negatívumot is meg kell említenem, ami engem az egész regény folyamán zavart. Ez nem más, mint a feleség karaktere. Számomra furcsa és idegesítő volt, sokkal jobban tetszett volna, ha egy belevaló nőci került volna a regény lapjaira a nyafogó, idegesítő és inkább a történetet hátráltató, mint előrelendítő Francoise helyett. Sokszor olyan érzésem volt, hogy Oaks-ot is félelemmel és idegességgel tölti el a saját felesége.

Akihez hasonlítani tudnám a regényt az talán Peter Kerr  által írt Mallorca sorozat, az ő könyvein szórakoztam olyan jól, mint most olvasás közben.  


Összességében egy nagyon kellemes, andalító regény, amiben ugyan nem voltak váratlan fordulatok, de ennek ellenére kiválóan élvezhető, remek humorral megírt gyorsan olvasható történetet kaptunk 

Kinek kel Provence, vagy Toscana, amikor itt a Balaton?  A könyv elolvasása után valószínűleg ezek a gondoltatok fognak megfogalmazódni bennünk. 

Már megjelent a 2. kötet is Szerelmem, Balaton címmel. Vajon lesz olyan jó, mint az első? Ismét egy várólistás könyv.

Tóth Gábor Ákos - Szerelmem, Balaton

2014. szeptember 21., vasárnap

Adam Bahdaj: Az elcserélt kalap-Eltűnt könyvek nyomában





A delfin könyvek az 1960-as évek elejétől jelentek meg Magyarországon, a Móra Ferenc Könyvkiadó gondozásában. Több generációt végigkísértek a sorozat kötetei, de mire megtanultam olvasni, valahogy nem került a kezembe, pedig nagyon sok darab állt otthon a polcon, de a '90-es évek elején már más ifjúsági, tini könyvek voltak, így valahogy a feledés és a padlás homályába került ez  az értékes sorozat, mert nagymamám szinte az egész sorozatot megvette, hogy majd jó lesz az unokáinak olvasgatni, ezúton is nagyon hálás vagyok Neki, mert ma már igazi kuriózum egy ilyen terjedelmes delfinkönyv gyűjtemény- legalábbis Nekem biztosan-.   Így pakolgatás közben eldöntöttem, hogy idén igyekszem minden hónapban kézbe venni minimum egy kötetet a gyűjteményből. Majd a gyermekemet is erre fogom ösztönözni, amint megtanul olvasni.





Az első, ami a sor elején állt Adam Bahdajtól Az elcserélt kalap című ifjúsági regény.

Igazából örülök, hogy ez akadt először a kezembe, mert lényegében tetszett. Gyorsan, könnyen olvasható volt, kettő nap alatt kiolvastam (azért nem egyszerre, mert időhiányban szenvedek, bár nehéz volt letenni, mert tényleg elkezdett érdekelni a kalapok rejtélye).
      Az 1970-es években Lengyelországban egy nyaralóhelyen játszódik a történet, aminek a főhőse egy cserfes, minden lében kanál kislány, Kriszti.
Az unalom helyett úgy dönt, hogy detektívest fog játszani, csak úgy a saját szórakozására (ha már a mama kártyázik a klubban, a papa és a tesó meg horgászgatnak), ehhez társat is talál Matyi személyében.
    A Borostyán eszpresszóban elindul a kavarodás, amikor elcserélnek egy kalapot, ami százezret ér-de vajon miért is?- és a kék dosszié, hogy kapcsolódik mindehhez? A piperkőcnek, a gordonkásnak, a színésznőnek, a rokkantnak, a remetének vajon mi közük van a kalaphoz és a dossziéhoz? A kalapból is három lesz hirtelen és mindig másvalakinél bukkan fel, detektívlány legyen a talpán, aki ezt érti és kibogozza a kusza szálakat.
A történet végére persze kiderül, melyik kalap ér százezret, mit is rejt a titokzatos dosszié, és a bűnbanda is lelepleződik a kis detektíveknek köszönhetően.
   


   A történet helyes, vicces, talán még picit izgalmas is, de talán nem is annyira  a történet a lényeg, inkább a retro hangulat, ami olvasás közben ránk is átragad. A szülők még nem féltették annyira a gyermekeiket az idegenektől, benne van az emberekben a segítőkészség, a felnőtt-gyermek tiszteleten alapuló viszonya is remekül megnyilvánul.


Nagyon jó volt újra elolvasni, mert mint kiderült valamikor mégiscsak olvastam a könyvet, mert 1-2 részlet újra felidéződött, pedig nem is emlékeztem rá, hogy olvastam volna valaha

Nagyon kellemes kikapcsolódás volt pár órára.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vegyen a kezébe delfin könyveket, mert érdemes, tanulságos, szórakoztató olvasmány.
 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon